nieuws

Demonstratie bij kroondomein Het Loo: 'De koning zoekt de randen van de wet en het betamelijke'

Opnieuw demonstranten bij Kroondomein Het Loo.
Opnieuw demonstranten bij Kroondomein Het Loo. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De koning neemt de ruimte en zoekt de randen van de wet en van het betamelijke op. Dat zei Floris Müller van de vereniging Republiek zondagmiddag over koning Willem-Alexander tijdens een demonstratie tegen de sluiting van kroondomein Het Loo bij Apeldoorn. Tientallen demonstranten liepen uit protest over het domein, deels ook waar dit niet mocht. Waarschuwingen van domeinmedewerkers werden genegeerd, maar voor zover bekend liep het niet uit de hand.
Het park gaat jaarlijks dicht van 15 september tot en met 24 december. De algemene aanname is dat de koninklijke familie in deze periode het terrein voor de jacht gebruikt. Dit is veel dierenorganisaties en maatschappelijke bewegingen een doorn in het oog. De jacht is overigens nooit bevestigd. Onlangs werd duidelijk dat kroondomein Het Loo in de toekomst open moet blijven voor publiek wil de koning de subsidie behouden. Kort daarna ging het park dicht en dat stoorde veel mensen. Verschillende groepen voerden al actie.

Onvoorstelbaar kinderachtig

"Er is nu een uitspraak dat het kroondomein open moet blijven vanaf 2022", lichtte één van de demonstranten zijn standpunt toe. "Dan vind ik het zo onvoorstelbaar kinderachtig om het dan nu nog wel even voor die paar maanden dicht te doen. Ik erger me eraan dat iemand van dat niveau en die al zó véél heeft en zoveel macht heeft, dit dan gewoon doet omdat hij het kan."
'Als je altijd bevoorrecht bent geweest, dan voelt gelijkheid als onderdrukking'. Het was een tekst op een van de protestborden die het gevoel van de demonstranten goed weergaf.

'Dit is zoals we de koning hebben leren kennen'

"Het kroondomein nu toch nog sluiten, past helemaal binnen het gedrag van de koning zoals we hem het afgelopen jaar hebben leren kennen", verklaarde Müller. Dat hebben we gezien bij die Griekenland-reis, bij de eis van een bonus bovenop zijn miljoeneninkomen en ook bij de aanschaf van een boot op de dag dat de quarantainemaatregel werden ingesteld. Dat geeft zo'n slecht signaal. "
"De koning zegt een voorbeeldfunctie te hebben, laat dan ook hét voorbeeld zien. Maar nee hoor, 'als het volgend jaar pas geldt, dan gooi ik het op slot en ga ik alsnog jagen met mijn vrienden'. Dat klopt niet."

Subsidie

Het kroondomein is van de Staat. De koning heeft er vruchtgebruik van. Voor het onderhoud krijgt hij een keer in de vijf jaar een subsidie van 4,7 miljoen euro. Onlangs heeft minister Schouten de Tweede Kamer in een brief laten weten dat het terrein in de toekomst open moet blijven wil de koning nog aanspraak blijven maken op de subsidie. Daarmee komt er een eind aan de bevoorrechte positie van de koning in deze zaak.
Ook andere subsidieaanvragers in vergelijkbare situaties moeten hun terrein 358 dagen per jaar voor publiek hebben geopend, willen ze voor de subsidie in aanmerking komen.
Eerder kwam via het programma Zembla naar buiten dat de koning een moeilijk te verifiëren afspraak heeft over een uitzondering op het Kroondomein. Dit zou hebben te maken met de persoonlijke levenssfeer. Maar met de brief van de minister lijkt er dus verandering in die situatie te komen.
De huidige subsidie verloopt aan het eind van dit jaar. In oktober praat de Tweede Kamer over de begroting van de koning en dan zal ook de openstelling van Het Loo worden besproken. De minister stuurt er nu dus op aan dat voor de koning vanaf 2022 dezelfde regels gaan gelden als voor andere subsidieaanvragers van natuurgebieden.