Nieuws

'Provincie helpt natuur op de Veluwe om zeep'

De akker van Marcel van Silfhout.
De akker van Marcel van Silfhout. © Omroep Gelderland
BEEK - De provincie helpt de natuur op de Veluwe om zeep, juist door er meer natuur aan toe te voegen ten koste van landbouwbedrijven. Dat stelt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) in Beek (Berg en Dal).
De provincie Gelderland is van plan om landbouwbedrijven op de Veluwe tot natuur om te vormen. Volgens de VNC kan dat catastrofale gevolgen hebben voor de biodiversiteit.

Bodem ontkalkt en verzuurt

De grond op de Veluwe bestaat grotendeels uit zand en grind en is dus arm aan kalk en mineralen. Die bodem ontkalkt en verzuurt alleen nog maar meer door bijvoorbeeld zure regen en stikstof.
"In het licht van al deze voor de Veluwse natuur negatieve ontwikkelingen, zijn de vaak eeuwenoude landbouwenclaves des te belangrijker", benadrukt de VNC. Ze bieden volgens de natuurorganisatie een tegenwicht aan de verzuring en ontkalking door stalmest en bekalking, en zijn daarmee door hun rijkdom aan mineralen en bodemfauna onmisbaar voor de biodiversiteit van het gebied.

Landbouwgrond teruggeven aan de natuur

De VNC noemt Stichting GraanGeluk in Bennekom als een prachtig voorbeeld van zo'n landbouwenclave die er juist voor zorgt dat de natuur eromheen gevarieerder blijft dan zonder zo'n boerenbedrijf. Alleen al de vele houtwallen zouden al plaats bieden aan duizenden dier- en plantensoorten.
Maar de provincie, eigenaar van de grond, wil juist van deze natuurboer af, was onlangs al op de website van Omroep Gelderland te lezen. GraanGeluk moet wijken voor nieuw aan te planten bos of verwildering met grote grazers.
Tot grote teleurstelling van boer Marcel van Silfhout, die zonder chemische rommel voorziet in graan voor jaarlijks 50.000 streekbroden en 100.000 streekbiertjes.
Kijk hier naar het verhaal van boer Marcel en zijn bloemenrijke akkers die moeten sneuvelen voor bomen:
De provincie houdt vol dat het nodig is om landbouwgronden uit de productie te nemen 'omdat de natuur op de Veluwe onder druk staat', zo liet een woordvoerder Omroep Gelderland recent nog weten.

'Plannen moeten de prullenbak in'

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap vindt dat de provincie boeren als Marcel juist zou moeten omarmen, want bos en ruimte voor grote grazers is er volgens haar al genoeg op de Veluwe. Juist de bloemrijke weides en akkers, omzoomd door houtwallen en andere landschapselementen, zijn volgens de natuurorganisatie een lustoord voor planten en en dieren.
Verhalen over dat het provinciale beleid helpt om de Veluwe 'het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa' te laten blijven, verwijst de VNC naar het rijk der fabelen. "Een grenzeloze ervaring kun je daar al lang niet meer beleven, omdat het gebied is doorsneden door vier snelwegen en drie spoorwegen, omsloten is door 31 steden en dorpen en bestaat uit met hekken afgebakende particuliere gebieden."
De VNC roept de provincie in een brief op haar plannen om de eeuwenoude landbouwenclaves tot natuur om te vormen, in de prullenbak te gooien en te zorgen voor passend beleid waarmee de biodiversiteit op de Veluwe overeind wordt gehouden.