Nieuws

'Dealen op scholen heel normaal, harddrugs vaker op gymnasiums'

Dealen op scholen 'heel normaal'.
Dealen op scholen 'heel normaal'. © ANP
ARNHEM - Dealen op Arnhemse scholen gebeurt aan de lopende band. Misschien nog wel zorgwekkender is dat jongeren dat zelf heel normaal lijken te vinden. Dat constateren jongerencoaches Anne Roos Dam en Ashley Ersilia die daarover met de doelgroep zelf in gesprek gingen.
Volgens Dam en Ersilia blijkt uit die gesprekken dat het dealen vooral op scholen gebeurt. Het gaat daarbij volgens hen zeker niet alleen om de meer praktijkgerichte onderwijsniveaus. "Daar gaat het vaker om blowen. Harddrugs zien we juist meer op gymnasiums."
Begin vorig jaar zei de directeur van het Thomas a Kempis College in Arnhem ook al dat de problematiek rond drank- en drugsgebruik onder jongeren de scholen boven het hoofd is gegroeid. Volgens hem blowt in sommige klassen vijftig tot zestig procent van de leerlingen en verliezen de scholen de grip.

'Waarom denk je dat ik blow?'

Veel jongeren zouden het drugsgebruik zelf niet als probleem zien, maar gewoon als vrijetijdsbesteding. "Ook horen we vaak: ik heb een rotleven, dus waarom denk je dat ik blow", vertelt Ashley Ersilia.
De jongerencoaches spraken deze week in de Arnhemse gemeenteraad, waar VVD en D66 het drank- en drugsgebruik onder jongeren de afgelopen jaren met regelmaat op de agenda zetten. Het plan dat burgemeester Ahmed Marcouch daarvoor maakte, is nog te weinig concreet, vinden raadsleden Steffenie Pape (VVD) en Sabine Andeweg (D66).
Wat ervaringsdeskundige Lennart Emmen, die al op jonge leeftijd in de problemen kwam door drugsverslaving, daarin mist is de 'oprechte betrokkenheid' die volgens hem essentieel is. "Toen het met mij niet goed ging, was er niemand die vroeg hoe het met me ging." Interventies zijn volgens hem vooral gericht op straffen en schorsen. "Maar als het misgaat, ben je eigenlijk al te laat. Het verschil maak je door verbinding en medemenselijkheid."
En die proberen de jongerencoaches onder meer te vinden door lessen aan jongeren aan te bieden. De bedoeling is om daarmee in elk geval te starten in de wijken van de Arnhem-Oost aanpak: Klarendal, Geitenkamp, Presikhaaf-West, Malburgen en het Broek. Te beginnen volgende maand in Malburgen, vertelt Ersilia.

'Drank en drugs worden verheerlijkt'

Die lessen, vooralsnog één weekenddag in de week, moeten tegenwicht bieden aan het beeld dat onder meer via sociale media en in de rapcultuur wordt neergezet. Daarin worden perfecte lichamen, drank en drugs verheerlijkt, zegt Ersilia. "Die lessen worden gegeven door voorbeeldfiguren uit de wijk. Bijvoorbeeld iemand die een ongeluk heeft gehad, daar juist veel kracht uit haalde en vervolgens succesvol is geworden: welke lessen kun je daaruit trekken?"
Op die manier hoopt zij de jongeren 'nieuwe gezonde rolmodellen en beeldvormers' aan te bieden. "Zodat zij de goede dingen daarvan kunnen gebruiken en zichzelf ontwikkelen."

Grens zorgplicht en bemoeizorg

Marcouch onderkent het probleem van drank- en drugsgebruik onder jongeren. Ook hij ziet, wanneer hij over de Korenmarkt loopt, jonge jeugd die al vroeg in de avond veel op hebben. Het is volgens de burgemeester soms wel lastig om in te schatten wanneer het je plicht is om in te grijpen en wanneer dat omslaat naar 'bemoeizorg'.
Hij geeft aan er 'diep in zijn tenen van doordrongen te zijn' dat de aanpak steeds weer moet worden verbeterd. "Wat dat betreft is het een competitie: we moeten winnen van het slechte."