nieuws

Groot deel Gelders zorgpersoneel overweegt te stoppen: 'Wanneer komt het besef dat het héél urgent is?

Acties voor een betere CAO in de zorg in september 2020.
Acties voor een betere CAO in de zorg in september 2020. © ANP
ARNHEM - Maar liefst een op de vijf werknemers in de Gelderse zorg overweegt om de zorgsector te verlaten. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV Zorg & Welzijn. Bijna de helft (47%) van deze groep maakt de overweging op basis van een te hoge werkdruk. Meer dan een kwart (26%) denkt aan stoppen omdat ze het salaris te laag vinden.
Twintig procent van de zorgmedewerkers overweegt dus de zorg vaarwel te zeggen. Daarnaast laat 27 procent van de ondervraagden het antwoord nog in het midden. Iets meer dan de helft - 53 procent - wijst de overweging om te stoppen resoluut van de hand. Zo'n veertienhonderd Gelderlanders die in de afgelopen anderhalf jaar in de zorg werkten of hebben gewerkt, deden mee aan het onderzoek. Van deze ondervraagden stopten er ruim dertig in die anderhalf jaar. De meesten gingen met pensioen.

'Niet verrassend, wel schokkend'

"Het hoge percentage dat overweegt om te stoppen, verrast ons niet. Maar het is wel schokkend hoog", zegt FNV-bestuurder Bert de Haas. Dat de werkdruk en de financiële waardering hierbij de belangrijkste beweegredenen zijn, verbaast De Haas ook niet: "Dit gaat vaak gepaard met zaken als onderbezetting hoge administratieve werklast en weinig zeggenschap over werktijden. Door deze combinaties heb je precies de uitkomst die we al dachten."
Eerder deze week dienden de SP en de ChristenUnie een motie in met het voorstel om volgend jaar 600 miljoen euro extra in de zorgsalarissen te steken. Volgens De Haas is dit veel te weinig om de problemen op de lossen: "Er moet minimaal 2,5 miljard euro bij. En dat is niet alleen voor salarissen, maar ook om de bezetting te vergroten. Geld lost niet alles op. Die administratieve werkdruk moet omlaag en werknemers moet meer zeggenschap over werktijden krijgen."

Imagoprobleem

Verpleegkundige Rob Heebink van woonzorgcentrum Markenheem in Doetinchem ziet meer geld ook niet als enige oplossing: “Ik wil ook best wel 3000 euro verdienen, maar dat verandert de drive waarmee ik mijn werk doe niet. Er is een imagoprobleem en dat zit dieper in de maatschappij, bijna niemand wil nog in de zorg werken", zegt de vlogger.

Meer uitleg

Heebink geeft gastlessen in het middelbaar beroepsonderwijs en hij vlogt over zijn werk om te laten zien wat de zorg inhoudt. Hij wil dat er anders naar de zorg gekeken gaat worden. “Dat is niet opgelost in een week, dat snap ik ook wel. Maar er moet meer transparantie komen, meer uitleg over wát het werk is. De beeldvorming moet anders en dat begint al in de jeugd."
Die jeugd is in de toekomst hard nodig in de zorg. "We verwachten uiteindelijk niet dat die 20 procent ook echt helemaal vertrekt, maar als het de helft zou zijn is het ook al een drama. Dit kan niet worden vervangen", legt De Haas uit. Heebink: "Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het aantal 90-jarigen en dementerenden binnen 20 jaar is verdubbeld. Hoe gaan we dat opvangen als mensen de zorg juist willen verlaten? Wanneer komt het besef dat het écht heel urgent is?”

Onrustig najaar

De Haas laat weten dat FNV druk uit zal blijven oefenen op de Haagse politiek om meer te investeren. Als dit te weinig zoden aan de dijk zet hint de bestuurder duidelijk en enigszins dreigend op acties: "Als het zo blijft, volgt een zeer onrustig najaar in de polder."