Nieuws

Een zeehond in de Waal: 'Niets aan de hand, maar houd afstand'

Een zeehond zwemt achter z'n eten aan.
Een zeehond zwemt achter z'n eten aan. © ANP (archief
HAAFTEN - De zeehond die de afgelopen dagen in de Waal werd gezien, is niet de eerste zeehond in Gelderland. In 2019 werd ook al een dier gespot in Maurik, en in 2012 maakte een zeehond in Heerewaarden de tongen los. Het komt dus vaker voor, maar is het een probleem voor het dier? Vijf vragen aan Marion Barth van Ecomare, de zeehondenopvang op Texel.
Kan het dier wel overleven in de Nederlandse rivieren?
"Ja hoor, geen enkel probleem. Zeehonden kunnen zowel in zout als in zoet water leven, dus dit dier redt zich wel. Zolang er maar genoeg voedsel is, vis waarmee het dier zich kan voeden, komt het allemaal goed. En zeehonden zijn minder gevoelig dan bijvoorbeeld bruinvissen, dus de kans dat ze tegen een boot aanzwemmen of geraakt worden door de schroef van een schip is een stuk kleiner. Een zeehond ziet en hoort nou eenmaal meer en zwemt ook veel boven water."
Hoe is het dier op de rivier terecht gekomen?
"Meestal zwemt een zeehond gewoon achter de vis aan. Als er dus veel vissen de rivier op zwemmen, kan een zeehond daar achteraan gaan. Eventuele obstakels, zoals sluizen, neemt hij dan tegelijk met een boot. Een zeehond zal niet uit het water gaan, want hij is altijd op zoek naar voedsel, en dat leeft nou eenmaal in het water."
Kan het dan wel de weg terugvinden?
"Ook dat lukt het dier in verreweg de meeste gevallen zelf wel. Mensen vinden zoiets nog wel spannend, die denken dat de zeehond verdwaald is, maar het dier weet eigenlijk altijd wel weer terug te komen naar zee. Wij hoeven dan ook niet zelf langs te komen om het dier te redden. Dat doen we alleen als het dier in nood is."
Kijk hieronder naar de zeehond in de Waal bij Haaften
Remko stond oog in oog met een zeehond
Hoe zie ik of het dier in nood is?
"Dat is het vooral als het gewond is, en dan zie je de wonden echt wel. Kom hoe dan ook niet te dicht bij het dier, want daar kan het van in paniek raken, en dan kunnen er wel gekke dingen gebeuren. Dit is toch het grootste roofdier van Nederland, een zeehond kan behoorlijk hard bijten. Dat wil je niet meemaken."
Is dat sowieso het beste wat mensen kunnen doen, afstand houden?
"Ja, geef de zeehond vooral de ruimte. Ik zeg eigenlijk altijd dat mensen op verrekijkerafstand moeten staan, minstens vijftig meter. Ik snap dat mensen graag een glimp van de zeehond willen opvangen, maar doe dat dan vanaf de dijk, ga niet zelf het water in. Zolang het dier niet in nood is, is er geen reden om het te vangen, dus ook niet om het in het nauw te drijven. Ik hoop wat dat betreft dat mensen hun nieuwsgierigheid kunnen bedwingen."

Zie ook: