Nieuws

'Je moet herdenkingsverhalen oppakken en vertalen naar het nu'

Militair Dennis Kroon treedt op tijdens Bridge to Liberation 2021.
Militair Dennis Kroon treedt op tijdens Bridge to Liberation 2021. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een evenement als Bridge to Liberation is belangrijk om jongeren te betrekken bij herdenkingen, maar de inhoud mag nooit ondergeschikt worden aan de vorm. Dat stellen historicus Joost Rosendaal en de directeur van Wageningen '45 Thera Westerhoud. "Je moet herdenkingsverhalen oppakken en vertalen naar het nu."
Rosendaal was sceptisch over het concept toen Bridge to Liberation werd geïntroduceerd. Hij was bang dat het te veel zou draaien om de artiesten en dat de inhoud verloren zou gaan. Inmiddels is hij om. "De afgelopen jaren hebben ze de vertaalslag van de oorlog voor Arnhem en omgeving gemaakt naar betekenis voor nu", vertelt hij in de Week van Gelderland. "Daar zijn de optredens een muzikale omlijsting bij."
Hij maakt een vergelijking met The Passion en denkt dat het een goede manier is om jongeren te betrekken bij herdenkingen. Maar hij blijft waakzaam. "Hou het concreet voor de volgende generaties. Zorg ervoor dat het morele codes geeft waarop we onze samenleving willen baseren."

Groot, groter, grootst

Thera Westerhoud maakt zich hard voor een andere verandering, namelijk de groei van een dergelijk evenement. Als de uitzending steeds meer kijkers trekt, is dat volgens haar geen reden om het evenement steeds meer uit te breiden.
Volgens haar moet de organisatie voorzichtig zijn. "Je moet niet groot, groter, grootst worden", merkt ze op in de Week van Gelderland. "Je moet op kwaliteit van verbinden zitten en niet op kwantiteit."

Discussie is belangrijk

Het is volgens beiden een constante zoektocht naar de juiste manier om jongeren te blijven betrekken. De directeur van Wageningen '45 denkt dat online daar een belangrijke rol in gaat spelen, Rosendaal pleit voor het op de juiste manier betrekken van historisch relevante locaties.
Wederom blijft de inhoud het belangrijkst. "Ze moeten weggaan met de boodschap: ik heb dit begrepen, ik draag dit met me mee en ik draag dit over aan een volgende", aldus Westerhoud. "Dat wil je bereiken. En het mag weleens schuren en discussie opleveren, want dat maakt het relevant."