Nieuws

VIDEO | Oog in oog met zeehond in de Waal

De zeehond in de Waal bij Haaften.
De zeehond in de Waal bij Haaften. © Remko Londema
HAAFTEN - Hobbyvisser Remko Londema uit Haaften moest donderdagavond nog even goed kijken toen hij een groot dier zag zwemmen in de Waal. Al snel bleek het dier een zeehond te zijn. Gewoon, in de Waal.
Londema was samen met twee vrienden aan het vissen bij de Wienerberger steenfabriek bij Haaften. "Ons plekje noemen we de Kreek. We beginnen vaak rond een uurtje of vier en gaan door tot middernacht. Vaak lekker op ons gemak, rustig vissen."
Het is rond de klok van 7 uur als Remko, met het inzetten van de zonsondergang, opeens een kopje boven het water ziet uitkomen. "We dachten eerst aan een bever, want die zitten daar ook. Toen kwam die voor een tweede keer boven en was de kop veel groter", vertelt hij.
Bekijk de bijzondere beelden:
Remko stond oog in oog met een zeehond

'Nee joh, het is een zeehond!'

Het zoogdier kwam richting de kant toe en al snel ziet de hobbyvisser wat het is. "Ik zei: 'Nee joh, het is een zeehond!' En hij kwam onze kant op zwemmen", vertelt Remko enthousiast verder. "Ik sprong op om mijn telefoon te pakken, want ik wilde een paar foto's maken, maar dat vond 'ie wat minder, want hij schoot gelijk onder water."
Toen de zeehond eindelijk rustig lag liep Londema naar het dier toe. "Ik wilde kijken hoe ver ik kan komen. Maar zoals je ziet, de foto's zijn alsnog van redelijk ver geschoten, want het blijven schuwe dieren. We hebben echt even raar staan te kijken."

'Dit had ik nooit verwacht'

Remko, van origine Rotterdammer maar al enkele jaren wonend in Haaften, kan het nog steeds niet geloven. "Ik hou enorm van de natuur en ben regelmatig buiten te vinden. Ik heb al enorm veel dieren gezien tijdens het vissen: onder meer ijsvogels, herten en muskusratten, maar een zeehond had ik nooit verwacht!"