Instellingen

Sluiting Waalstrandjes mogelijk definitief: ‘Voorkomen overlast en onveiligheid belangrijkst'

Sinds begin juli zijn de Waalstrandjes in Nijmegen vanwege overlast tussen 22.30 en 6.00 uur verboden gebied
Sinds begin juli zijn de Waalstrandjes in Nijmegen vanwege overlast tussen 22.30 en 6.00 uur verboden gebied © John Beckmann / RN7

NIJMEGEN - De Waalstrandjes in Nijmegen zijn sinds begin juli tussen 22.30 en 6.00 uur verboden gebied. De maatregel die door omwonenden juichend en door veel jongeren met teleurstelling is ontvangen, loopt op 1 oktober af. Het gemeente bestuur evalueert het verbod snel.

“Het kan zijn dat de maatregel stopt of voortaan in bepaalde periodes geldt, bijvoorbeeld in de zomer als veel mensen op de strandjes recreëren”, aldus een woordvoerder van de gemeente, die benadrukt dat alle opties open staan. “Het kan ook zijn dat de sluiting permanent wordt. Veiligheid en het voorkomen van overlast is het belangrijkst.”

Staatsbosbeheer en politie

Het is nog niet bekend wanneer de gemeente de evaluatie afrondt en of dit voor 1 oktober gebeurt. Bij de beoordeling van de maatregel zijn veel verschillende partijen betrokken. “We spreken met omwonenden, maar ook met partijen zoals Staatsbosbeheer en de politie. Ook kijken we naar het aantal meldingen van overlast en eventuele bekeuringen die zijn uitgedeeld.”

Gemengde reacties

De bekendmaking van de maatregel begin juli riep gemengde reacties op. Omwonenden reageerden vooral opgelucht dat de gemeente ingreep na jarenlang klagen over onder meer achtergebleven afval, geluidsoverlast, intimidatie, agressie en wildplassen. Jongeren hadden vooral het gevoel dat hen na alle coronamaatregelen weer iets werd afgepakt.

Een van deze jongeren was Laura Stalenhoef. Ze kwam in verzet met een petitie die inmiddels ruim zeshonderd keer is ondertekend. Ook schreef ze een brief aan burgemeester Bruls met het verzoek het besluit te herzien.

Belang natuur en omwonenden

Inmiddels heeft Stalenhoef een brief terugontvangen. Hierin geeft Bruls aan dat het besluit de maatregel in te voeren volgens het college noodzakelijk was vanwege ‘het belang van de natuur en van de rust en het woongenot van de omwonenden’. Ook schrijft hij dat eerdere oproepen om meer rekening te houden met omwonenden en natuur, en de inzet van extra handhaving onvoldoende effect heeft gehad.

Hopen op andere oplossingen

De studente staat na het lezen van de brief wat milder tegenover het besluit van de gemeente. “Ik heb nu meer inzicht in de denkwijze van de gemeente en ik waardeer dat de burgemeester mij hun standpunt duidelijk heeft uitgelegd. De sluiting vind ik nog steeds rigoureus, maar ik snap ook dat je als gemeente beslissingen moet nemen en dat daar altijd sommigen de pineut van zijn.”

Wat betreft een mogelijke definitieve sluiting wacht ze het rustig af. “Ik verwacht eerlijk gezegd niet echt meer mooi weer en heb dus ook niet erg veel zin meer om daar te gaan zitten. Afhankelijk van het weer zullen ze het misschien langer sluiten, of misschien wel elke zomer. Maar hopelijk komen er andere oplossingen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!