Nieuws

Nog niemand opgepakt na serie autobranden in Ede

Drie mannen op een scooter zouden voor de autobranden verantwoordelijk zijn.
Drie mannen op een scooter zouden voor de autobranden verantwoordelijk zijn. © Persbureau Heitink
EDE - De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht voor de twintig autobranden in de Edese wijk Veldhuizen van afgelopen dinsdag. Wel is er veel beeldmateriaal ingezonden en worden veel getuigen gehoord. Onder de buurtbewoners gonst het inmiddels van de geruchten.
Een van die geruchten luidt dat een conflict tussen rivaliserende groepen vooraf ging aan de branden. Verschillende inwoners laten Omroep Gelderland weten dat er ruzie op de kermis in Ede zou zijn geweest. Hierop zou een groep gedreigd hebben met represailles. De politie heeft inwoners tijdens een buurtonderzoek laten weten op de hoogte te zijn van dit scenario.
Een politiewoordvoerder wil verder niets kwijt over deze geruchten. "We krijgen dagelijks tal van suggesties", zegt hij. "We horen van alles in de wijk. Het is aan ons om feit en fictie te scheiden." Het is dus niet zeker of de brandstichting van de twintig auto's daadwerkelijk een soort vergeldingsactie is.

Jonge mannen op scooters

Meerdere inwoners in de wijk zeggen dat ze jonge mannen op twee scooters zagen wegrijden toen de auto's in vuur en vlam stonden. Verder geeft de brandweer aan dat er stenen zijn gevonden bij beschadigde en uitgebrande auto's. Inwoners zagen hoe autoruiten werden ingegooid om vervolgens brandbare vloeistof te gebruiken. Burgemeester René Verhulst bevestigde het gebruik van brandbare vloeistof eerder al aan Omroep Gelderland.

Onderzoek in volle gang

De politie roept getuigen en bewoners op om vooral door te gaan met het inzenden van beelden en tips. Het onderzoek is nog in volle gang. "Als we iets kunnen melden, doen we dat", zegt de woordvoerder.