Instellingen

Oud-minister van Defensie: 'Er gaat geen week voorbij of ik denk aan de oorlog'

Henk Kamp is in beeld als nieuwe minister van Defensie.
Henk Kamp is in beeld als nieuwe minister van Defensie. © Omroep Gelderland

ARNHEM - We herdenken de oorlog, de Slag om Arnhem en de Bridge to Liberation, maar leren we er ook van? Oorlog is in de wereld tenslotte nog altijd aan de orde van de dag. Henk Kamp, minister van Defensie tijdens de eerste jaren van de oorlog in Afghanistan, herdenkt de Tweede Wereldoorlog nog wekelijks en ziet een groot verschil met de oorlogen van hedendaags.

Henk Kamp, oud-inwoner van Zutphen en jarenlang actief in de Gelderse politiek, wil er geen onduidelijkheid over laten bestaan. "Oorlog is verschrikkelijk voor iedereen die er maar mee te maken krijgt", vertelt hij in de Week van Gelderland.

Toch is volgens hem de Tweede Wereldoorlog wezenlijk anders dan de Nederlandse inzet in Afghanistan. "De krijgsmacht probeert tegenwoordig om de situatie ergens te verbeteren. Onze soldaten in Afghanistan hebben echt geprobeerd om daar voor de bevolking een beter leven te zorgen."

Terug naar af

Hij vindt het vreselijk dat twintig jaar na het begin van de oorlog, de situatie van voorheen weer lijkt terug te keren. We hebben het nodige bereikt, maar het heeft niet beklijft. Het zakt nu weer weg en dat is heel erg." Hij steekt de hand deels in eigen boezem. "Ik denk dat we met zijn allen de moeilijkheidsgraad niet goed hebben ingeschat."

Verschilmakers

Hij vindt het belangrijk dat we blijven herdenken, omdat een situatie zoals in 1940-1945 altijd op de loer ligt. Een boodschap die Thera Westerhoud, directeur van Wageningen '45, met hem deelt. "We moeten de verschilmakers van vroeger verbinden met de verschilmakers van nu. Met mensen die zich durven uit te spreken."

Het heeft volgens haar met meer te maken dan oorlog. "Dan kun je vrede breder trekken, naar met jezelf zijn. Dat heeft ook met vrijheid te maken."

Bewust

Kamp was vroeger al bewust bezig met de oorlog en trekt er een les uit voor de toekomst. "Ik heb nooit iets vervelends gehoord over het buurland Duitsland toen ik opgroeide", vertelt de oud-minister.

"Ik vind dat we ons bewust moeten zijn, dat zoiets heeft kunnen gebeuren, met mensen uit onze eigen omgeving. Met mensen waar we mee omgaan. Dat het zo kan ontsporen."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!