Instellingen

Ook Gelderland slachtoffer van frauderende notaris

Het provinciehuis in Arnhem.
Het provinciehuis in Arnhem. © Provincie Gelderland

ARNHEM - Ook de provincie Gelderland is in het verleden slachtoffer geworden van de fraude door een notaris van het Haagse kantoor Pels Rijcken. De provincie liep meer dan een ton rente mis nadat geld van een rekening verdween.

Pels Rijcken is een gerenommeerd advocaten- en notariskantoor. Het bedrijf staat ook de provincie Gelderland bij. Dit jaar kwam naar buiten dat de inmiddels overleden topnotaris Frank Oranje fraude pleegde. Over een periode van achttien jaar werd voor 11 miljoen euro gefraudeerd.

Geld van rekening gehaald

Het geld verdween in veel gevallen van zogenoemde derdenrekeningen. Daarmee kunnen notarissen geld incasseren namens hun klanten. Ook de provincie Gelderland maakte daar gebruik van, in dit geval voor bodemsaneringen. De provincie voert die uit, maar de eigenaar van de grond betaalt een bedrag voor die saneringen. "Dat doet de eigenaar vooraf", vertelt een woordvoerder.

Die saneringen zijn vaak lange procedures en het geld staat dus ook een tijd op die rekening. Naar nu blijkt is dat geld in het geval van Gelderland van de rekening gehaald, zonder medeweten van de provincie.

Rente misgelopen

Daardoor is de provincie is rente misgelopen. In totaal gaat het om een bedrag van 130.000 euro. Omdat het jaren geleden is, is dat bedrag verhoogd met rente en heeft Gelderland nu 185.581 euro teruggekregen.

De provincie blijft wel gebruikmaken van de diensten van advocatenkantoor Pels Rijcken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!