Instellingen

Actievoerders willen picknicken tegen sluiting kroondomein Het Loo

© Omroep Gelderland

APELDOORN - Activisten demonstreren deze zondag bij kroondomein Het Loo. Actiegroep Republiek wil een picknick in het afgesloten kroondomein organiseren, omdat het gebied in hun ogen open moet zijn voor het publiek.

Een deel van kroondomein Het Loo bij Apeldoorn is sinds woensdag drie maanden dicht voor het publiek. Koning Willem-Alexander heeft het gebied dan helemaal voor zichzelf en zijn gasten. Natuur- en dierenwelzijnsorganisaties, omwonenden en politieke partijen verzetten zich al jaren tegen die afsluiting. Het vermoeden bestaat dat de koninklijke familie er dan op wild jaagt, maar dat is officieel nooit bevestigd door het koninklijk huis.

Minister Carola Schouten meldde deze maand dat vanaf volgend jaar dezelfde regels gelden voor alle beheerders van natuurgebieden die subsidie voor onderhoud en beheer ontvangen. Wil de koning de vijfjaarlijkse subsidie van 4,7 miljoen euro houden, dan moet het gebied 358 dagen per jaar zijn opengesteld voor het publiek.

Alleen als de koning afziet van de subsidie, mag hij nog zelf bepalen wanneer het natuurpark open of gesloten is. Hij heeft tot 1 januari de tijd om de nieuwe subsidie aan te vragen. Maar critici vinden dat hij nu eigenlijk al zou moeten handelen naar de nieuwe regels.

Aanmeldingen

Republiek ontving bijna 200 aanmeldingen voor de picknick van zondag. "We hebben wel vaker kleinschalige acties gedaan, maar dit zagen we niet aankomen", meldt Floris Müller van Republiek.

Niet aangemeld

De demonstratie is niet aangemeld bij gemeente of de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Maar Müller zegt niet op een confrontatie uit te zijn. Mochten hij en de sympathisanten beboet worden, dan vecht hij dat aan bij de rechter, stelt hij. Al denkt hij niet dat het zover zal komen: "De koning wil het helemaal niet opblazen. Iedere vorm van aandacht is negatieve publiciteit."

De RVD laat in een schriftelijke reactie weten: "Als altijd ziet een team van boa’s toe op de naleving van de regels die gelden in het kroondomein. Kennelijke vergissingen daargelaten kunnen mensen een proces verbaal krijgen als ze ergens zijn waar ze niet mogen komen. We kunnen niet vooruitlopen op mogelijke incidenten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!