nieuws

Zutphense zwemvereniging vreest einde door extreme huurverhoging van 80 procent

© pxhere
ZUTPHEN - Ze hadden het al ontzettend moeilijk, mede door de coronacrisis, maar nu dreigt dan echt de doodsteek voor de Zutphense zwemvereniging De IJsselmeeuwen. Er hangt ze een huurverhoging van 80 procent boven het hoofd. Iets dat op korte termijn het einde voor de zwem- en polovereniging zou betekenen. Voorzitter Dennis Out luidt de noodklok en hoopt dat de plannen alsnog van tafel gaan.
De IJsselmeeuwen maken al jaren gebruiken van zwembad de IJsselslag. Bij de opening van het zwembad in 2015 kreeg de vereniging, die bijna 60 jaar bestaat, ook al te maken met een verdubbeling van de huurlasten. Dat leidde destijds tot een flink aantal leden dat vertrok.
Nu dreigt er een nieuwe, veel grotere donderwolk. En dat heeft allemaal te maken de oprichting van een nieuw sportbedrijf in de gemeente. De zogeheten SAZ, Sport- en Accommodatiebedrijf Zutphen, heeft de taak een keur aan gemeentelijke sportaccommodaties te beheren en te exploiteren. Zo ook zwembad de IJsselslag. Al ruim anderhalf jaar is Out in gesprek met de beleidsbepalers bij het nieuwe sportbedrijf. De enige tegemoetkoming die er is, komt neer op een gefaseerde doorvoering van de 80 procent verhoging. "Maar ook dat is voor ons niet vol te houden", benadrukt Out.
Wethouder Laura Werger laat weten dat de gemeenteraad de tarieven nog gaat vaststellen. "Het college legt begin november een gefundeerd en onderbouwd tarievenvoorstel ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Zoals afgesproken met de raad gebeurt dit open en transparant, om zo te komen tot een gelijkwaardig speelveld. Het advies maken we onder meer op basis van input van het zwembad zelf, de KNZB en een benchmark." Volgens de gemeente worden ook de zorgen en toekomstplannen van de IJsselmeeuwen meegenomen in het advies.
Dennis Out weet dat het sportbedrijf de verhoogde huurtarieven helemaal niet nodig heeft om tot een sluitende begroting te komen. Hij hoopt dat ook dat de gemeente zijn zorgen serieus neemt. "We hebben een gesprek gehad met de wethouder, maar die kon niet toezeggen zich in te zullen spannen om de huurverhoging van tafel te krijgen." De hoop is nu gevestigd op de gemeenteraad, die het voorstel van het college over de begroting van het sportbedrijf nog moet goedkeuren.

Nu al duurste sportclub

Naast de dreigende huurverhoging speelt ook de coronacrisis mee in de wankele situatie van de zwemclub. "Daar moeten we eerlijk in zijn, we hebben door die enorme huurverhoging in 2015 al de contributie bij moeten stellen, daardoor zijn we al één van de duurste sportclubs. Als je anderhalf jaar dan nauwelijks kan trainen, dan lopen er leden weg", redeneert Out. "Zo is het zwemmen langzamerhand meer een elite-sport aan het worden, dan een toegankelijke en betaalbare breedtesport."