Nieuws

Wolf doodde al tientallen moeflons in park De Hoge Veluwe

Niet de bewuste wolf.
Niet de bewuste wolf. © Pixabay
HOENDERLOO - Op De Hoge Veluwe zijn al enkele tientallen dode moeflons gevonden. Dat zegt Jakob Leidekker van het nationaal park. Waarschijnlijk zijn het er nog veel meer. "Het terrein is 5500 hectare groot, dus je gaat niet alles vinden."
De Hoge Veluwe maakte begin augustus al melding van moeflons die door een binnengedrongen wolf waren gedood. Nu blijkt dus dat al enkele tientallen wilde schapen het loodje legden door toedoen van de wolf. En daar baalt het park van.
"De rol van de moeflon is het onderhoud van het open landschap. Daar hoeft de mens dan niets aan te doen. Het zorgt voor hele bijzondere biodiversiteit", zegt Leidekker. "Als met het verdwijnen van de moeflon die open vlakten verdwijnen, dan is er in no-time bos."

'Jubileumjaar wordt ondergang'

Elk voorjaar wordt de kudde moeflons geteld. Dit jaar waren het er ongeveer 220. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de moeflon zijn entree maakte in het natuurgebied. "Juist in dit jubileumjaar wordt de ondergang van de moeflon op Nationaal Park de Hoge Veluwe ingeluid. Dit is vreselijk nieuws", vertelt Leidekker.
Het park is in gesprek met de provincie, het Rijk en zelfs Brussel. "Of je kiest voor biodiversiteit van landschappen, of je kiest voor één soort. Het liefste willen we van de wolf af, maar we mogen het dier niet verstoren." Leidekker noemt een wolf in het park een 'redelijk kritische' situatie'.

Gedrag wolf is natuurlijk

Het verbaast Glenn Lelieveld, van het Wolvenmeldpunt en Zoogdierenvereniging niet dat er al meerdere dode moeflons zijn gevonden. "De moeflon is een exoot op De Hoge Veluwe. Ze hebben geen natuurlijk afweermechanisme als ze de wolf zien. Ze kunnen zich niet verweren tegen de wolf", zegt Lelieveld.
Hetzelfde zag hij op de Noord-Veluwe en in Duitsland. "Eerst zie je ze nog een paar jaar, maar daarna niet meer. Ik weet niet of het zo eerlijk is om het de wolf aan te rekenen. Het is gewoon natuurlijk gedrag."
"Normaal gesproken schiet Park De Hoge Veluwe ook moeflons af", vertelt Lelieveld. "Ik ben dan ook wel benieuwd of ze dat dit jaar weer doen of juist niet."