Nieuws

Het is ieder voor zich op de woningmarkt: 'We leven in een oneerlijke wereld'

Bij Kim en Wesley werd een mondelinge afspraak verbroken
Bij Kim en Wesley werd een mondelinge afspraak verbroken © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is ieder voor zich op de woningmarkt. Dat merken Kim en Wesley maar al te goed. Als starters komen ze er nauwelijks tussen. Ze brachten een bod uit op een woning, dat werd geaccepteerd, maar de volgende dag hoorden ze dat 'hun' huis alsnog aan iemand anders was verkocht.
Het kabinet trekt 1 miljard euro extra uit voor de snellere bouw van betaalbare woningen. Dat staat in documenten die op Prinsjesdag officieel zijn gepresenteerd, maar eerder al uitlekten. In 2019 werd er ook al geïnvesteerd in de woningbouw. Wat dat betekende voor Gelderland, lees je in een artikel dat Omroep Gelderland vanochtend publiceerde.
Kim en Wesley zijn al zeven jaar bij elkaar en zijn toe aan de volgende stap, maar een huis vinden is geen gemakkelijke opgave. "We kijken dagelijks meerdere keren per dag op Funda, maar vaak zitten de bezichtigen al vol", vertelt Kim.
Gekte op de woningmarkt dwarsboomt Kim en Wesley

'Lijkt wel op Marktplaats'

Het stel kon twee weken geleden een huis bezichtigen en was meteen om: 'dit is ons droomhuis'. Kim en Wesley brachten een bod uit. "De makelaar belde de volgende dag naar het stel dat het bod was geaccepteerd en mailde dat hij aan de slag ging met het maken van een koopovereenkomst", aldus Kim. "We waren super blij, familie en vrienden waren al op de hoogte en hadden bijna al taart gekocht".
Het was dan ook een harde klap voor het koppel dat de makelaar de volgende dag belde met het bericht dat ze overboden waren. Ze waren naar eigen zeggen zwaar teleurgesteld en verdrietig. "Hoezo mag dit allemaal zomaar?", vragen ze zich af. Kim: "De makelaar vond de gang van zaken absoluut niet tof, maar kon er niets aan doen. We leven in een oneerlijke wereld". "Het lijkt wel een beetje op Marktplaats", stelt Wesley. "Je wordt zo aan dit kant gezet. Dit is toch niet hoe je met mensen omgaat?"
De makelaar van Kim en Wesley zou een koopovereenkomst opstellen.
De makelaar van Kim en Wesley zou een koopovereenkomst opstellen. © Omroep Gelderland

Mondelinge overeenkomst

"Deze gang van zaken is niet netjes, maar een mondelinge overeenkomst geldt formeel niet", laat Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis in een reactie weten. Vereniging Eigen Huis concludeerde eerder dat de transparantie op de woningmarkt ver te zoeken is. In dat onderzoek werd onder meer duidelijk dat mondelinge akkoorden weinig waard bleken.
Dat een mondelinge overeenkomst niet genoeg is, weten Kim en Wesley nu ook. Door hun verhaal te delen willen ze anderen wijzen op het gevaar hiervan. "We wonen nog bij onze ouders, dus kunnen we doorsparen", aldus Wesley. "Nu gaan we rustig verder zoeken naar een ander huis."
Zie ook: dossier Wonen