nieuws

Stichting Mini Manna is met derde vestiging in Winterswijk 'klaar in de Achterhoek'

WINTERSWIJK - Na Doetinchem en Ulft heeft de Stichting Mini Manna in de Achterhoek een derde vestiging geopend. Ook in Winterswijk is sinds vrijdag een supermarkt en kringloopwinkel voor de minima in de lokale samenleving. "Daarmee zijn we klaar in de Achterhoek", zegt directeur Steven Kroon van Mini Manna.
De sociale hulpwinkel in Winterswijk wordt gerund door Sylvia van den Hoek en Niels Limbeek. "In Winterswijk maken honderd mensen gebruik van de Voedselbank, dus is er wel degelijk armoede", zegt Limbeek. "Mensen kunnen een pas van Mini Manna krijgen als ze niet meer dan 330 euro overhouden in de maand, na aftrek van de vaste lasten. Daar ligt voor ons de grens. Alleen voor die mensen is de supermarkt van de Mini Manna bedoeld en daar controleren we ook op."

'Concurrentiebeding'

Behalve een supermarkt is er in het voormalige Peter's Pandje, een zaak in antieke meubelen in het centrum van Winterswijk, ook een kringloopwinkel. Maar die heeft Winterswijk al, die van de Stichting Aktief. "Maar daar zijn de prijzen best hoog, zeker als je in armoede zit", zegt Limbeek.
Mini Manna en Aktief vissen in dezelfde vijver en daarom heeft het college van Winterswijk een 'concurrentiebeding' als voorwaarde gesteld. Limbeek: "Er is afgesproken dat we hier geen innamepunt van de goederen hebben. Mensen kunnen hier dus niets inleveren. Maar we mogen wél spullen ophalen."

Over de grens

Mini Manna heeft een bestelbus met laadbak en kijkt ook over de grens, richting Duitsland. "We mikken op de driehoek Arnhem-Münster-Enschede", zegt Limbeek. "We halen ook in Duitsland spullen op. Daar hebben de mensen in armoede het nog moeilijker dan hier en de Duitsers die naar Winterswijk komen zijn gek op een rommelmarkt. Daarom staat er ook Trödelmarkt bij ons op de deur."
Via de dagbesteding kunnen er dagelijks zo'n tien mensen bij in de Mini Manna in Winterswijk terecht. "Voor de persoonlijke begeleiding van die mensen krijgen we een vergoeding en samen met de opbrengst van de kringloopwinkel compenseren we daarmee het verlies van de supermarkt", aldus Limbeek.
De Mini Manna in Winterswijk telt zo'n dertig vrijwilligers. "Dat is hartverwarmend. Ook zij helpen de mensen in armoede", zegt Kroon. "We hebben in Winterswijk nu al tachtig gezinnen met een pasje."