Instellingen

Wethouders springen met militairen uit vliegtuig: 'Geweldig om mee te mogen doen'

Luchtlanding bij een eerdere Airborne-herdenking.
Luchtlanding bij een eerdere Airborne-herdenking. © Omroep Gelderland

ARNHEM - Wethouders van Arnhem, Overbetuwe en Ede springen vrijdagmiddag op 3 kilometer hoogte uit een vliegtuig. Dat doen ze in het kader van Operatie Falcon Leap, een NAVO-oefening waaraan zo'n duizend militairen meedoen rondom de Airborne-herdenking.

Wethouders Jan van Dellen (Arnhem), Wijne Hol (Overbetuwe) en Leon Meijer (Ede) worden ieder vastgeklonken aan een militair, waarna ze de gewaagde stap doen om boven vliegbasis Deelen naar buiten te springen. Daarmee laten ze zien betrokken te zijn bij de militairen die jaar in, jaar uit de Slag om Arnhem en de luchtlanding op de Ginkelse Heide en in Driel herdenken.

Kippenvel

Wethouder Van Dellen zegt dat meegaan met de Luchtmobiele Brigade hem kippenvel bezorgt. "Wat de mannen en vrouwen van Defensie doen voor ons land is geweldig. Om dan samen uit een vliegtuig parachute te springen, geeft voor mij direct de emotionele verbinding met vrijheid, één van onze kernwaarden van Arnhem. Geweldig om hieraan mee te mogen doen en grote waardering voor deze mensen", aldus Dellen.

Wethouder Meijer zegt dat hij bij Market Garden direct denkt aan de paratroopers. "Naast mijn enorme waardering voor de bevrijders van toen, wil ik ook mijn betrokkenheid tonen bij al die militairen die elk jaar ons helpen bij die herdenking. En wat is dan passender dan met hen uit een vliegtuig te springen?", aldus Meijer. "Nu heb ik geen hoogtevrees, maar denk niet dat mijn hart niet wat snellen tekeer gaat als op 3 kilometer hoogte de deur van het vliegtuig open gaat en ik vastgeklonken aan een militair aan mijn vrije val begin."

De bedoeling was om afgelopen woensdag al te springen. De weersomstandigheden verhinderden dat toen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!