Nieuws

Schouw in veelbesproken Pastoriebos: 'Dit plan moet gewoon de prullenbak in'

De kerk met daarachter het te bouwen appartementencomplex.
De kerk met daarachter het te bouwen appartementencomplex. © Van Bekkum Projecten
VOORTHUIZEN - Omwonenden, geïnteresseerden en raadsleden zijn donderdag naar een schouw gegaan in het monumentale Pastoriebos in Voorthuizen. In dat Pastoriebos moet een nieuw appartementencomplex verrijzen, een wens die de gemeente Barneveld al langer koestert. De buurt vreest echter dat er wel erg veel groen gekapt wordt om de bouw mogelijk te maken. "Dit plan moet gewoon de prullenbak in."
Het is rond 10.30 uur als buurtbewoners Bas van Helden en Ricardo Gaarlandt het Pastoriebos inlopen. Bepakt met stokken en afzetlint gaan Van Helden en Gaarlandt, beiden tegenstanders van de bouw, op zoek naar paaltjes die aangeven waar het appartementencomplex moet komen. "Kijk!", zegt Van Helden. "Daar heb je er één." Op de grond, slecht zichtbaar tussen de struiken, staat inderdaad een geel houtje. "Dat moet de hoek van het complex zijn."

Grotere exemplaren

Van Helden schroomt niet en slaat een veel grotere paal naast het kleine paaltje de grond in. Dat kunstje herhalen de twee, tot alle paaltjes zijn voorzien van een groter exemplaar. Daarna spannen ze afzetlint om de palen en zit de klus erop. "Zo is het tenminste zichtbaar, anders ziet alsnog niemand hoe het plan eruit ziet. Dat is natuurlijk precies wat de gemeente en de projectontwikkelaar willen."
De actie van Van Helden is tekenend voor de slechte relatie tussen de strijdende partijen. Aan de ene kant staat het college van de gemeente Barneveld en projectontwikkelaar André van Bekkum. Aan de andere kant de omwonenden en meerdere erfgoedverenigingen. De inzet is het Pastoriebos, mét of zonder appartementencomplex. De kwestie loopt al enkele jaren, maar over drie weken besluit de gemeenteraad of er wél of niet gebouwd wordt en organiseerde daarom deze schouw.
Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.
Schouw in veelbesproken Pastoriebos
"Het Pastoriebos is de groene long van Voorthuizen", zegt Van Helden. "Het is prachtige monumentale plek. Het is het oudste stukje van het dorp. Het is een onzalig idee hier te gaan bouwen", vat hij zijn mening samen. Tegen het plan heeft hij, samen met anderen, inmiddels zeshonderd handtekeningen verzameld.

Raadslid: 'Heftiger dan ik al dacht'

Raadslid Mijntje Pluimers schrok van de impact van de bouw. "Nog veel heftiger dan ik al dacht. Ik wist al hoe hoog het zou worden, maar als je het dan met linten uitgezet ziet, dan is dat echt heel heftig", aldus Pluimers. Volgens het raadslid moet er niet gebouwd worden op het laatste stukje groen in Voorthuizen. "Onbegrijpelijk, dit plan moet meteen afgekeurd worden. Er zijn voldoende alternatieven."

'Rare situatie'

Het bos heeft een monumentale status. De gemeentelijke monumentencommissie moet daarom ook een oordeel vellen over de bouw. Volgens Karel Loeff, directeur van Erfgoedvereniging Bond Heemschut, stapelt de gemeente fout op fout bij dat proces. "Het is ongelooflijk wat er gebeurd is. De gemeente heeft al een aantal keer geprobeerd het bestemmingplan-proces op te starten. Toen hebben ze tegen de monumentencommissie gezegd: ga daar maar een beetje anders mee om. Dat is natuurlijk een heel rare situatie, omdat ze bang waren voor negatief advies", zegt hij.
"Maar los van dat: waarom doe je dit überhaupt hier? Dit is een uniek stukje Voorthuizen. Er zijn in de gemeente heel veel andere plekken waar je woningen kunt bouwen."

Genoeg water bij de wijn

Projectontwikkelaar André van Bekkum ziet het anders. Volgens hem heeft hij genoeg water bij de wijn gedaan om de bezwaarmakers tegemoet te komen. "Op zo'n beetje elk bouwplan komt weerstand, dat is nu niet anders. Naast het appartementencomplex zou er nog een dubbele woning komen. Omdat ik rekening hield met de wensen van de bewoners, is dat plan geschrapt. Dat was best een aderlating."
Van Bekkum vindt dat het allemaal lang genoeg geduurd heeft en wil eigenlijk zo snel mogelijk met de bouw van de 25 appartementen beginnen. "Het wordt een prachtige plek, waar mensen met plezier gaan wonen. Het bos is nu verwaarloosd en knapt er enorm van op."

Antwoorden

Tijdens de schouw konden de raadsleden met eigen ogen zien hoe het bos eraan toe is en waar het nieuwe complex moet komen. De verantwoordelijk ambtenaar beantwoordde tussendoor tal van vragen over de gang van zaken. De omwonenden, Loeff en Van Bekkum waren daar ook bij aanwezig.
"Fijn dat ze geweest zijn, maar het is maar afwachten wat er nu gaat gebeuren", aldus omwonende Bas van Helden. Na de schouw verplaatste de groep zich naar de Raadszaal, waarin de bewoners in een extra commissievergadering nog eens hun ongenoegen konden uitten en vragen stelden aan verantwoordelijk wethouder Bennie Wijnne (SGP). Volgende week, in een andere commissievergadering, komt de wethouder met de antwoorden. Daarna is de gemeenteraad aan zet.