nieuws

Zes boeren opgekocht voor A15: contracten eerder getekend

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
LUNTEREN - In het nieuwe plan van Rijkswaterstaat en het ministerie voor de doorgetrokken A15 worden vier Gelderse boeren opgekocht. Bij twee van die bedrijven waren de contracten al ondertekend vóór een uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar.
Dit is een vervolg op het verhaal waarom er geen woonwijk kan worden aangelegd, maar de A15 wel door kan gaan. Lees dat verhaal hier.
Het ministerie moest terug naar de tekentafel, oordeelde de Raad van State op 20 januari van dit jaar. De plannen voor het doortrekken van de A15 hadden meer onderbouwing nodig: met stikstof als boosdoener.
Maar op 13 januari werden er met twee bedrijven in Lunteren al contracten ondertekend. Dat is precies een week eerder dan het oordeel van de Raad van State. Later werden aan die contracten nog delen toegevoegd. Dat is opvallend, want hoe wist het Rijk dat die boerderijen moesten worden aangekocht?

Hoe kan dat?

Daar wil het ministerie niets over zeggen. "Over individuele overeenkomsten die nog onderdeel zijn van een lopende gerechtelijke procedure doe ik geen verdere uitspraken", aldus een woordvoerder.

Laatje met vergunningen? 'Nee'

De provinciale politiek is kritisch over het tijdspad en vroeg zich openlijk af of er een laatje met vergunningen ligt, wachtend op het juiste project. Het ministerie ontkent dat. "Wij hebben in totaal van twaalf ondernemers de stikstofrechten: zes voor dit project en zes voor andere projecten (de A28 bij Knooppunt Hoevelaken en de A6 bij Lelystad). Wij maken alleen afspraken voor concrete projecten."
Bovendien was bij één van die twee Lunterse bedrijven de vergunning al omgezet van agrarisch naar wonen, dat gebeurde in december in de raad.
Gevoelig, want stikstofhandel mag alleen met een bedrijf dat nog actief is óf dat nog kan zijn. Ook hier kan het ministerie niet te veel ingaan op de details, omdat ook dit onderdeel is van de procedure. "Maar in het algemeen zijn de voorwaarden dat een bedrijf nog fysiek moet bestaan. Daar controleren we op én daar zijn geen uitzonderingen in."