Nieuws

Ook zorgen in Lingewaard over wasservice: 'De was wordt duur betaald'

Zorgen om wasservice, ook in Lingewaard
Zorgen om wasservice, ook in Lingewaard © Pixabay
ANGEREN - Gerty Sluiter maakt zich zorgen over de was- en strijkservice, die de gemeente Lingewaard wil invoeren. Haar moeder is 91 jaar en heeft drie uur huishoudelijke hulp per week. De gemeente wil daar een uur vanaf halen door de was centraal te gaan regelen, terwijl de was nu maar een kwartier kost. "Dan blijft er heel erg weinig tijd over voor andere hulp."
"De afwas zal dan langer blijven staan", vreest Gerty, waardoor er meer vervuiling bij ouderen kan ontstaan. Nu is de hulp niet meer dan een kwartier kwijt met de was, maar mijn moeder raakt wel een uur hulp kwijt. Ze doet meestal een gedeelte van de was. Het ophangen doet de hulp. Ouderen zullen steeds meer afhankelijk worden als de was ook uit de deur zal gaan."
De gemeente wil de was centraal regelen, wat betekent dat mensen een waszak met vuile was moeten klaarzetten. Een re-integratiebedrijf doet vervolgens de was. De gemeente Lingewaard wil eind dit jaar de was- en strijkservice invoeren. Het gaat om een pilot waarbij ouderen kunnen aangeven of ze van de service gebruik willen maken. Wel gaat bij de ouderen en hulpbehoevenden de hulp van drie naar twee uur.
In Montferland is er echter veel kritiek op een soort gelijk systeem. Na een uitzending van In het vizier van De Jager stromen de reacties binnen. De wasservice valt niet goed:

Susanne van Helderen reageert op Facebook:

Mijn werk is hulp in de huishouding en dankbaar werk.
Echter kom ik zo vaak tegen dat de mensen veel te weinig uurtjes krijgen toegewezen.
Ik probeer zoveel mogelijk voor deze mensen te doen. Maar vind het echt soms te zot voor woorden.Ik vind echt dat er opnieuw naar gekeken moet worden. Ons werk is niet licht werk maar moeten soms keihard werken om het klaar te krijgen.
Gemeente ga je schamen!!
Carolien van Rijswijk reageert op Facebook:
Schandalig vind ik het... Vroeger had je de bejaardenhuizen maar die zijn allemaal weg bezuinigd.

Mijn grootouders zaten in een bejaardenhuis en kregen de juiste zorg en gezelligheid, want er was altijd wat te doen daar. Tegenwoordig moet je zo ver heen zijn wil je een plaatsje krijgen in een verzorgingshuis.Ze gaan er gewoon van uit dat de familie het wel allemaal doet. Maar dat is ook niet meer aan de orde van de dag want iedereen werkt tegenwoordig. Gelukkig hebben mijn ouders 3 uur thuiszorg van de leukste hulp die nog van aanpakken weet.. al het andere wat er gedaan moet worden doe ik tussendoor..
Marjan Janssen reageert op Facebook:
Hier in de gemeente Lingewaard ook. En het ergste is de WMO zegt zelf bij een keukentafelgesprek(zoals ze dat dan noemen): "Ach mevrouw weet je wat dan doen we er een half uurtje was bij en dan kunt u dat gebruiken voor andere werkzaamheden." Maar nu kunnen al die cliënten die de wasuurtjes voor gewoon huishoudelijk werk hebben gekregen de uurtjes inleveren. En dat vind ik dan wel heel erg. En daarbij komt dat geen van de cliënten hier op zit te wachten. Schandalig Gemeente Lingewaard! Luister eens naar je bewoners die echt hulp nodig hebben!

Lingewaard: mes snijdt aan twee kanten

De gemeente Lingewaard denkt echter dat het mes aan twee kanten snijdt. Schone was én een plek om mensen te laten integreren in de arbeidsmarkt. "In de gemeente zijn banen voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt beperkt. Het is nodig om op lokaal niveau kansen te creëren."
Volgens de gemeente is er ook een verschil tussen Montferland en Lingewaard. "Een belangrijk verschil met die aanpak is dat wij de waszakken bij de cliënt thuis persoonlijk ophalen. Cliënten hoeven de waszak niet aan de straat zetten."
Lingewaard zegt wel dat de ondersteuning via de Wmo anders georganiseerd wordt, om zo de zorg voor iedereen 'bereikbaar te houden.'