Instellingen

Albert Smit knokt vrijwillig voor het Gelders cultuurlandschap

HEELSUM - Zo'n tienduizend vrijwilligers onderhouden het cultuurlandschap in onze provincie. Jaarlijks zet de stichting Landschapsbeheer Gelderland een van die vrijwilligers in het zonnetje. Dit jaar is dat Albert Smit uit Oosterbeek. Hij mag zich 'Landschapsknokker 2021' noemen.
Volgens Landschapsbeheer Gelderland 'knokt' Smit om het landschap te onderhouden. Hij is ruim 20 jaar vrijwilliger en meer dan veertien jaar coördinator van de werkgroep Landschapsonderhoud IVN Zuidwest Veluwezoom. Deze werkgroep onderhoudt onder meer zo'n 550 wilgen in de gemeente Renkum.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Albert Smit knokt vrijwillig voor het Gelders cultuurlandschap
"Ik vind het een eer dat ik ben benoemd tot landschapsknokker", vertelt Smit. Maar hij vindt het belangrijker dat het hele vrijwilligerswerk in de provincie onder de aandacht wordt gebracht. "Onze werkgroep komt zo'n achttien keer per jaar bij elkaar. Naast het knotten van wilgen, onderhouden we heidevelden, en schonen we rivieroevers en uiterwaarden op."
De werkgroep van Smit bestaat uit zo'n negentig vrijwilligers, waarvan er veertig de vaste groep vormen. "Ons motto is vrijwillig en vrijblijvend, dus als je een keer niet kan is dat helemaal niet erg." Smit vervolgt: "De gemeente zegt wel eens 'we zetten vrijwilligers in', maar vrijwilligers zet je niet in, die vraag je."

Lovende woorden

Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft lovende woorden over Smit. "Hij is verkozen tot Landschapsknokker omdat hij een super goede vrijwilliger is en een enorm gedreven vrijwilligerscoördinator", zegt directeur Arjan Vriend. "Hij is rustig, overziet alles en maakt dat iedereen zich op zijn gemak voelt in de groep. Ook houdt hij goed contact met ons en de landeigenaren."
Bij de titel 'Landschapsknokker 2021' hoort een geldbedrag 500 euro. Dat bedrag moet worden besteed aan het Gelders landschap. Smit heeft wel een idee wat hij met het geld gaat doen: ""Het lijkt me leuk om te kijken of we daar een element voor biodiversiteit aan het landschap kunnen toevoegen."
En uiteraard gaat de werkgroep binnenkort nog wat nieuwe wilgen poten. "Maar daar heb ik de prijs niet voor nodig", besluit Smit lachend. "Dat gaat heel simpel. Je neemt een wilgentak, zet hem in de grond en je hebt vanzelf een wilg."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!