Nieuws

Brigiet bundelde de mooiste oude plekken in Zutphen in een boek, dit zijn haar tips

ZUTPHEN - Als toerist in Zutphen kom je ze overal tegen: oude steegjes, hofjes en monumenten. Maar wat is het verhaal achter die plekken? In het nieuwe boek '100 highlights van Zutphen' komen de mooiste oude locaties in de stad voorbij. De bekende monumenten, maar ook de verborgen parels, voorzien van een lesje geschiedenis.
De Zutphense Brigiet Bluiminck stelde samen met Berthil van den Brink het boek samen. Dat is ter ere van het 10-jarig jubileum van Zutphense Pracht, een magazine over erfgoed in Zutphen, én het 40-jarig jubileum van de Historische Vereniging. In totaal staan er 430 rijksmonumenten en 480 rijksmonumenten in Zutphen, dus een selectie maken was voor Bluiminck een hele kluif. Voor Omroep Gelderland laat Brigiet vijf bijzondere plekken zien die je tijdens een bezoek aan Zutphen niet mag missen.
De Bleek, een favoriete plek voor fotografen.
De Bleek, een favoriete plek voor fotografen. © Omroep Gelderland

De Bleek

"Als ik terugkom van vakantie rijd ik hier altijd even langs. Dan weet ik dat ik weer 'thuis' ben. Het mooie vind ik dat als je naar dit plaatje kijkt, het ook honderden jaren terug in de tijd zou kunnen zijn. Je ziet geen reclame, geen auto's, alleen oude gebouwen en veel groen. De contouren van de Walburgiskerk met daarin de Librije en een stuk van de stadsmuur, waar huizen ingebouwd zijn. Het is denk ik één van de meest gefotografeerde stukken van de stad."
Het Assenhuys, gebouwd in de veertiende eeuw.
Het Assenhuys, gebouwd in de veertiende eeuw. © Omroep Gelderland

Het Assenhuys

"Als je langs dit pand loopt terwijl je aan het winkelen bent, dan heb je geen idee hoe hoog dit monument is. Terwijl als je goed kijkt zie je 'm boven alle andere pandjes uitsteken. Het is ooit gebouwd door een rijke steenhandelaar, in 1391, en het is één van de best bewaarde huizen uit de Hanzeperiode. Het loont zich zeker om hier ook even binnen te kijken, in de winkel, waar nog prachtige houten balken te zien zijn. Maar dat geldt eigenlijk voor de hele binnenstad want de meeste winkels zitten in monumentale panden, wat het shoppen in Zutphen echt meerwaarde geeft."
© Omroep Gelderland

De Berkelpoort

"Ik vind het zo mooi dat de Berkel van oudsher heel veel voor de stad heeft betekent, veel van de handel ging over het water, en nu zorgt voor vertier: we kanoën hier in de zomer, er wordt gezwommen en langs gewandeld. Afgelopen winter hebben we er zelfs op geschaatst. Veel mensen boeken als ze in Zutphen zijn een tochtje met de fluisterboot."
© Omroep Gelderland

De Broederenkerk

Dit is een van de plekken waar je makkelijk even naar binnen loopt, want in deze kerk zit de Zutphense bibliotheek. Als inwoner kom ik hier vaak om boeken te lenen met m'n kinderen. Dat je dat op zo'n prachtige plek mag doen vind ik bijzonder. Sinds 1611 luidt de klok van de kerk iedere avond als waarschuwing voor het sluiten van de stadspoorten. De poorten gaan niet meer dicht, maar het klokje luidt nog steeds iedere dag om 18.00 uur en 21.50 uur."
De ingang van het Agenietenhofje.
De ingang van het Agenietenhofje. © Omroep Gelderland

Agnietenhof

"Zutphen staat bekend niet alleen als torenstad, maar ook om een stad waar veel hofjes zijn. Je staat midden in de stad en als je er dan inloopt dan sta je opeens in een andere wereld. Heel stil en heel mooi groen. Je moet wel oppassen dat je er niet voorbijloopt, want het lijkt misschien alsof je er niet in mag, maar tussen 09.00 en 13.00 uur is het open."
Agnietenhof, een verborgen stukje groen in de binnenstad.
Agnietenhof, een verborgen stukje groen in de binnenstad. © Omroep Gelderland
Meer highlights van Zutphen zien? Het boekje is te koop via Uitgeverij Zutphen en bij alle boekhandels in de stad.