Nieuws

Drukte bij open prikposten sinds persconferentie, maar weinig jongeren

Deze man werd gevaccineerd vandaag in de mobiele vaccinatiebus  op het Velperplein in Arnhem
Deze man werd gevaccineerd vandaag in de mobiele vaccinatiebus op het Velperplein in Arnhem © Omroep Gelderland
ARNHEM - Zowel de GGD Gelderland Midden als de GGD Noord Oost Gelderland zien sinds begin deze week een stijging van het aantal bezoekers op mobiele priklocaties en op hun vaste locaties. Er blijkt méér vraag naar een coronavaccinatie na de persconferentie. Het gaat om een toename bij de open inloop.
Zowel op het Velperplein in Arnhem als in Barneveld staat er donderdagochtend een rij. "Vanochtend was het druk en nu loopt het lekker door" legt Samiena Alidjan hoofdarts GGD uit. Alidjan werkt bij de vaccinatiebus in Arnhem vandaag.
Een rij bij de mobiele prikpost GGD in Barneveld
Een rij bij de mobiele prikpost GGD in Barneveld © Omroep Gelderland

Redenen lopen uiteen

De bezoekers geven verschillende redenen aan waarom ze vandaag een coronavaccinatie gaan halen. Zo vertelt een mevrouw in Barneveld dat ze dit doet vanwege haar gehandicapte zoon. "Hij is gevaccineerd en mijn man en ik zorgen voor hem. We zijn toch mantelzorgers." Een andere vrouw werkt in de zorg en kiest daarom nu toch voor een vaccinatie maar wil er verder liever niet op ingaan.
Rijen bij GGD mobiele priklocaties
Op het Velperplein in Arnhem is er een bezoeker die de tweede vaccinatieprik heeft uitgesteld omdat hij hoorde dat sommigen er ziek van werden. "Nu heb ik meer tijd om uit te zieken dus daarom nu."

Spontaan naar terrasje kunnen

Meerdere bezoekers geven aan dat juist de persconferentie van het kabinet een reden is om toch een vaccinatie te gaan halen. Bijvoorbeeld omdat ze anders niet spontaan op het terras kunnen zitten. Om horeca, bioscopen en theaters binnen te komen heb je vanaf 25 september een coronapas nodig. Dat is één van de de nieuwe opgelegde coronaregels van het demissionaire kabinet.

Jongeren onder 18 blijven weg

Alidjan legt uit dat één groep vooral achterblijft. "Dat zijn de jongeren van 12 tot 18 jaar." Ze vermoedt dat deze groep vooral denkt: 'We zijn gezond en waarom zou ik me dan laten vaccineren? Ik zal toch niet erg ziek worden.' Maar volgens haar is een vaccinatie juist van belang omdat je niet alleen voor jezelf een vaccinatie neemt maar ook voor de ander. Hiermee bouw je een hogere vaccinatiegraad op legt ze uit. "Zo zijn we samen sterk, dus de jongeren zijn van harte welkom," aldus Alidjan.