Instellingen

Gesneuvelde soldaat krijgt na 77 jaar eindelijk een naam en gezicht

© Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Een bijzondere ceremonie, vanmiddag op de Airborne-begraafplaats in Oosterbeek. Eén van de zes naamloze graven krijgt een naam en een gezicht. Sinds kort is duidelijk dat het om het graf van de Poolse korporaal Edward Trochim gaat. Zijn identiteit werd bekend dankzijonderzoek van de Poolse amateurhistoricus Mateusz Mróz. Hij is vanmiddag bij de ceremonie.
Het gebeurt niet vaak dat er na tachtig jaar nog identiteiten worden achterhaald. Dat het als bijzonder wordt gezien, blijkt ook wel uit de gastenlijst van de ceremonie. Ambassadeurs van Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn aanwezig, net als hoge militairen uit die landen. Van Trochim zelf zijn geen nabestaanden aanwezig.
Kijk hoe Mateusz Mróz zich inspant voor de naamloze soldaten:
Gesneuvelde soldaat krijgt na 77 jaar eindelijk een naam en gezicht

Betrokken bij Market Garden

Trochim was een 21-jarige Poolse parachutist, die in september 1944 bij Operatie Market Garden was betrokken. Hoewel hij als parachutist was opgeleid, sprong hij niet. Hij begeleidde het materiaal dat door één van de zogenoemde gliders - motorloze vliegtoestellen die zonder landingsgestel op hun romp landden - in de buurt van Oosterbeek moest worden afgezet. Het toestel landde op een speciale strip bij de Johannahoeve, tussen Oosterbeek en de Amsterdamseweg.
De Duitsers wachtten de toestellen echter op in de bossen en sloegen direct na de landing toe. Bijna iedereen werd direct doodgeschoten, ook Trochim. Hij kreeg een veldgraf, direct naast een uitgebrand zweefvliegtuig. Later kreeg hij een graf op de Airborne-begraafplaats in Oosterbeek, maar niemand wist ooit wie hij was.

Onomstotelijk vastgesteld

Totdat Mróz zich er mee bemoeide. Hij deed vijftien jaar onderzoek naar Poolse militairen die vochten bij de Slag om Arnhem en vermist raakten en onderzocht graven van militairen die ongeïdentificeerd bleven. Via informatie van het Sikorski Institute in Londen en de Commonwealth War Graves Commission wist Mróz onomstotelijk vast te stellen dat het om Trochim gaat. Ook hoopt hij van enkele andere naamloze graven in Oosterbeek binnenkort definitief vast te stellen welke militairen er liggen.
Voor de nabestaanden van Trochim lijkt het allemaal te laat te komen. Mróz zegt alleen wat verre familie te hebben gevonden. Verder heeft hij achterhaald dat Trochims broer en vader ook in de oorlog zijn omgekomen. Volgens Mróz zou de moeder van Edward Trochim nog lang op de terugkeer van haar zoon hebben gewacht. Ze overleed in 1982 op 94-jarige leeftijd. Bij de ceremonie in Oosterbeek ontbreekt daarom familie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!