nieuws

'Nietje' helpt mannen van hun plasproblemen af: 'De effecten zijn geweldig'

Dit 'nietje' kan plasproblemen oplossen.
Dit 'nietje' kan plasproblemen oplossen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - We doen het gemiddeld acht keer per dag: plassen. Maar bij mannen van middelbare leeftijd kan dat ook maar zo het dubbele zijn. Dat komt omdat bij mannen na hun veertigste de prostaat groeit. In Zutphen en Apeldoorn is er nu een nieuwe behandeling mogelijk die mannen, door een relatief kleine ingreep, van hun plasproblemen afhelpt. Alleen durft niet iedereen die stap te zetten.
Uroloog Willem IJzerman van Gelre Ziekenhuizen ziet regelmatig mannen die bang zijn voor een prostaatonderzoek. "Ze denken dat er allerlei instrumenten via de penis naar binnen worden gebracht en dat dat pijn doet. Ook denken veel mannen dat ze bij een ingreep incontinent of impotent kunnen worden."
Bekijk de video:
'Nietje' helpt mannen van hun plasproblemen af: 'De effecten zijn geweldig'

Angst voor het onbekende

Die angst is onterecht, stelt IJzerman. "Het is misschien niet het leukste onderzoek, maar het is over het algemeen pijnloos." Dat een operatie invloed heeft op de zaadlozing en het krijgen van erecties is volgens de uroloog ook niet waar. "Dat gebeurt niet. Maar mensen zijn vaak bang voor het onbekende en kiezen er dan voor om door te lopen met klachten."
Drie op de tien mannen boven de 50 jaar heeft last van klachten door een vergrote prostaat.
Drie op de tien mannen boven de 50 jaar heeft last van klachten door een vergrote prostaat. © Omroep Gelderland
80 procent van alle mannen krijgt volgens IJzerman na hun veertigste te maken met een vergrote prostaat. De plasbuis, die dwars door de prostaat loopt, wordt hierdoor dichtgeduwd. Dit kan voor problemen zorgen, maar dat hoeft niet. "Het is helemaal niet erg, maar soms wel lastig." Vaak moeten plassen of heel lang op het toilet zitten zijn de meest voorkomende klachten.

Geen gesprek voor in de kroeg

Drie op de tien mannen boven de vijftig jaar heeft last van die klachten, blijkt uit onderzoek. Erover praten met vrienden en kennissen gebeurt volgens de arts weinig. "Het is een beetje een taboe. Pas als mensen behandeld zijn, en het is goed gegaan, gaan mensen erover praten. Maar ik denk dat als je over je klachten zou praten heel veel mensen zeggen: oh ja, dat heb ik ook!"
Gerard Niens uit Zwolle wil er wel over praten. "Het lijkt een taboesfeer, maar volgens mij maken we dat er zelf een beetje van. Mannen krijgen net zo snel een vergrote prostaat, als dat ze kaal worden. Niet iedereen krijgt er last van, maar veel mannen wel."

Verstoorde nachtrust

De 67-jarige heeft jarenlang plasproblemen gehad. "Ik moest soms wel vier, vijf keer per nacht naar de wc. Dat verstoort je nachtrust en daardoor veranderde mijn stemming." Na vijf jaar medicijnen slikken hoorde Niens over een nieuwe behandeling van Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn.
Gerard Niens is door een relatief kleine ingreep van zijn plasklachten verlost.
Gerard Niens is door een relatief kleine ingreep van zijn plasklachten verlost. © Omroep Gelderland
Een paar maanden geleden heeft de ingreep, de UroLift-behandeling, plaatsgevonden. "De behandeling is met een kwartiertje gepiept. Dat viel mij erg mee, ook de pijn. Voor mij is dit een hele goede oplossing. Het meest blije ben ik nu met een ongestoorde nachtrust."
Tegen mannen die klachten hebben en twijfelen over een doktersbezoek zegt hij: "Stap over die schroom - die er kennelijk is - heen, het is een normale kwaal."

Nieuwe behandeling

Gelre ziekenhuizen is één van de eerste ziekenhuizen die de UroLift-behandeling aanbiedt. Het is de enige behandeling waarbij mannen geen risico lopen om impotent te worden. IJzerman voerde de ingreep al zo'n honderd keer uit, bij mannen uit heel Nederland. Dit doet hij op de polikliniek en onder lokale verdoving, waardoor patiënten vaak dezelfde dag nog naar huis mogen.
Uroloog Wim IJzerman van Gelre Ziekenhuizen.
Uroloog Wim IJzerman van Gelre Ziekenhuizen. © Omroep Gelderland
Bij de ingreep wordt de opening van de plasbuis groter gemaakt, door met een soort nietje de kwabben van de prostaat aan de kant te drukken. "Toen ik het de eerste keer zag, dacht ik zelf ook: is dit het nou? Zo'n klein draadje die de prostaat opzij kan trekken? Maar de effecten zijn geweldig."
De behandeling is niet voor iedereen mogelijk. "Je prostaat mag niet te groot zijn en ook de vorm is belangrijk", vertelt IJzerman. Medicijnen of een klassieke operatie zijn dan andere opties volgens de arts. Doorlopen met plasklachten is in ieder geval volgens de uroloog geen goed idee. "Laat je onderzoeken, want er is over het algemeen wat aan te doen."