Nieuws

Mogelijk streep door brug van 2,5 miljoen na woede rolstoelgebruikers

De brug van 2,5 miljoen die gepland is bij de Waalhaven is niet toegankelijk voor rolstoelen.
De brug van 2,5 miljoen die gepland is bij de Waalhaven is niet toegankelijk voor rolstoelen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De brug die de gemeente Nijmegen wil plaatsen over de ingang van de Waalhaven zorgt al maandenlang voor veel discussie. Het 2,5 miljoen kostende object is niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. En dat vinden veel inwoners en raadsleden onacceptabel.
“Dat de gemeente deze ontoegankelijke brug wil maken vind ik onbegrijpelijk, want waarom wil je mensen met een handicap uitsluiten om van deze brug gebruik te maken?”, vraagt George Dragt die vanaf zijn twintigste in een rolstoel zit zich af. “Het frustreert en doet verdriet dat de gemeente ons blijkbaar niet belangrijk vindt en niet voor vol aanzien. Dat ze denken, voor hen in een rolstoel hoeft deze brug niet”, gaat hij verder.
Dragt voelt zich door de gemeente in de steek gelaten:
Er komt mogelijk een streep door de plannen voor een brug bij de Waalhaven, nu rolstoelgebruikers daar niet op kunnen.

Discussie en kritiek

Het ontwerp van de imposante 72 meter lange brug werd in eerste instantie positief ontvangen, totdat bekend werd dat de brug niet voor iedereen toegankelijk is. Online kwam een storm van kritiek en ook in de gemeenteraad leidde het tot discussie.
Vorige week stond de inmiddels beruchte brug wederom op de politieke agenda. Tijdens het debat werd door meerdere partijen aangegeven dat ze het huidige ontwerp van de brug onacceptabel vinden. Alleen D66 sprak zich nadrukkelijk uit voor de komst van de brug.
Het standpunt van GroenLinks leverde raadslid April Ranshuijsen, zelf afhankelijk van een rolstoel, kritiek op van meerdere raadsleden. “Als het niet anders kan, dan mag de brug wat betreft GroenLinks er gewoon komen”, sprak de politica die eerder nog zeer kritisch was over de ontoegankelijkheid van de brug.
‘Dan maar geen brug’
SP en het CDA hebben inmiddels aangekondigd zich hard te maken voor het helemaal niet meer plaatsen van de brug. “We hebben samen een motie geschreven en deze wordt deze week ingediend, waarin we zeggen dat als deze brug niet noodzakelijk is, hij er ook niet hoeft te komen”, vertelt CDA-raadslid Marjolijn Mijling.
Een standpunt waar ook George zich in kan vinden. “Ik vind het heel fijn dat een deel van de Nijmeegse politiek voor ons opkomt en ik vind ook, doe dan maar geen brug. Iedere keer gebeurt weer hetzelfde, er wordt iets nieuws ontworpen en er wordt geen rekening gehouden met een handicap. Het lijkt wel alsof ze het nooit leren.”
‘Toegankelijkheid is niet altijd haalbaar’
Wethouder Noël Vergunst laat in een schriftelijke reactie weten zich voor te kunnen stellen dat mensen zich buitengesloten en gekwetst voelen, maar dat hij handelt conform het Handboek Nijmegen Toegankelijk waarin staat dat toegankelijkheid niet altijd haalbaar is.
“Treurig”, vindt George, die gewend is te moeten knokken voor inclusiviteit. “Maar het maakt mij ook strijdbaar. Wij moeten opkomen voor onze rechten en dat doe ik ook.”
De gemeenteraad praat volgende week verder over de brug.