Instellingen

"Nijmegen,Nederlands mooiste wederopbouwstad"

De Nijmeegse wederopbouwarchitectuur is interessanter, want veelzijdiger dan die in het Amsterdam Centrum, vindt stadsgids Wim Bilo
De Nijmeegse wederopbouwarchitectuur is interessanter, want veelzijdiger dan die in het Amsterdam Centrum, vindt stadsgids Wim Bilo © Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Is de wederopbouwarchitectuur een van de belangrijkste bouwstijlen van de Nijmeegse binnenstad? Ja, vindt stadsgidsWim Bilo. "Zelfs de mooiste van Nederland. In elk geval al interessanter en veelzijdiger dan het Amsterdamse centrum met alleen maar Gouden Eeuw."

Wim Bilo is een van de organisatoren van de tentoonstelling ’Kijk Omhoog, Kijk Vooruit’ die vanaf 18 september opent in de Molenpoortpassage. Als stadsgids leidt hij regelmatig mensen rond door de Waalstad. Terwijl iedereen in de drukke Nijmeegse winkelstraten naar de etalages kijkt, heeft Wim Bilo zijn blik voortdurend naar boven gericht. Bilo: “Als je toch aan het winkelen bent, kijk een keer omhoog.”

Chique pand

Wim Bilo houdt halt bij de H&M aan de Burchtstraat. Vroeger zat in dat pand de chique herenmodezaak Peek en Cloppenburg. Opvallend is grote raam op het eerste verdieping. “Dat was de kamer van de directeur, die moest natuurlijk een beetje op stand zitten.”

De oude Peek en Cloppenburg
De oude Peek en Cloppenburg © Kees Moerbeek

Over smaak valt niet te twisten, zo merkte Wim Bilo tijdens een van zijn stadswandelingen, toen hij op de Grote Markt stond met een groep schoolkinderen. Toen hij over de Waagh vertelde, fluisterden twee meisjes tegen elkaar: “Ouwe meuk.” Wim Bilo draaide zich om en vroeg: “Wat vinden jullie dan mooi?” En ze wezen naar de HEMA aan de overkant.

'De HEMA was heel modern'

Veel Nijmegenaren vinden dat het HEMA gebouw afgebroken kan worden, maar met zijn ruime, open opzet was het in 1958 wel een van de modernste winkels in Nederland. Wim Bilo wijst op het open karakter waardoor je vroeger zo de winkel in kon kijken.

© Kees Moerbeek

Bilo: “Je kon boven gaan zitten in de lunchroom en in de spiegels aan de voorkant kon je nog de oude Waagh, een oude kerkdoorgang, en zelfs de Stevenstoren zien.” Oude architectuur weerspiegeld in ‘moderne’ architectuur, kom daar maar eens om in onze hoofdstad. Wim Bilo: “Kijk: Amsterdammers zijn heel trots op hun stad, maar wat ze in het centrum zien is: gouden eeuw, gouden eeuw, gouden eeuw. Maar in Nijmegen beleef je in het centrum tweeduizend jaar geschiedenis.”

Bombardement

Wim Bilo durft het bijna niet hardop te zeggen, maar het bombardement van 1944 dat het centrum van de Waalstad grotendeels verwoestte, heeft wat hem betreft ook iets goeds gebracht: prachtige wederopbouwarchitectuur.

Maar om dat te zien, moet je wel leren kijken met de blik van de stadsgids. “Kijk daarboven, dat metselsteenverband”, zegt hij wijzend op de eerste verdieping van een winkelpand. “Decoratie, ook met gewone bakstenen. Ik word er helemaal lyrisch van. Elk pand hier in deze straat en in meer straten in Nijmegen, heeft dit soort details in zijn gevels. Hoe mooi kun je het hebben in je binnenstad? Kijk omhoog!”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!