Nieuws

Was- en strijkservice Montferland maakt hulpbehoevende cliënten boos

DIDAM - Al bijna een half jaar is het onrustig in Montferland rondom de nieuwe was- en strijkservice die de gemeente per 1 april invoerde. Mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben, moesten één uur hulp inleveren. In ruil daarvoor introduceerde Montferland een nieuw, centraal systeem. Dat leverde in korte tijd maar liefst tweehonderd bezwaren op.
Eerder regelde de huishoudelijke hulp de was. In haar nieuwe aanbesteding voerde de gemeente Montferland een ander systeem in. De was wordt centraal geregeld, wat betekent dat mensen een waszak met vuile was moeten klaarzetten. Een stomerij doet vervolgens de was.

Vuile was aan de weg zetten

"Een grote schande", zegt Astrid ter Horst. Ze is één van de cliënten die gebruikmaken van de was- en strijkservice. Astrid heeft MS, dystrofie en het fenomeen van Raynaud. Vorig jaar kwam daar een beroerte bij. "Je moet je vuile was aan de weg zetten, dat is mensonterend. De wethouder zou eens een dagje moeten ruilen."
Astrid is boos, want in ruil voor de service is haar een uur huishoudelijke hulp afgenomen. Dat vindt ze oneerlijk, want volgens haar is de huishoudelijke hulp zeker geen uur bezig met de was. "Die wasmachine draait vanzelf."
Daar komt bij dat het voor Astrid een stukje autonomie is dat ze inlevert. Op goede dagen is het een klusje dat ze met haar man doet. Als het minder gaat, doet de huishoudelijke hulp het.

600.000 euro besparing

Montferland wil met het nieuwe systeem geld besparen, door bij iedereen die ervan gebruikmaakt een uur hulp af te trekken. Dat levert een besparing op van 1,2 miljoen euro. De was centraal regelen kost 600.000 euro. Onder de streep blijft een besparing van zes ton over.
Raadsleden uit de oppositie zijn kritisch. Zij zetten vraagtekens bij de aanbesteding en vinden ook de was- en strijkservice geen goed systeem.
Ook jurist Kevin Wevers uit Aalten zit met vragen. "Dit is gewoon een bezuinigingsoperatie", zegt hij. Wevers vocht de aanbesteding in verschillende gemeenten aan. Ook in de gemeente Montferland is hij bezig. Hij vertegenwoordigt inmiddels tientallen mensen.
"Die bezuiniging gaan ze niet halen", is Wevers' overtuiging, want bij veel mensen is het teruggedraaid. "We kwamen er achter dat mensen niet voldoende uren hadden of dat bij mensen een uur is afgetrokken, terwijl er geen uur voor de was stond."

Reactie gemeente Montferland

De gemeente wil niet vooruitlopen op de resultaten, zegt wethouder Ruth Mijnen. "Aan het eind van het jaar maken we de balans op, maar voorlopig zitten we nog op het pad van deze besparingen."
Donderdag om 17.20 uur staat de tv-uitzending van In het vizier van De Jager volledig in het teken van Astrid ter Horst en de aanbesteding van de huishoudelijke hulp in de gemeente Montferland. Het programma wordt ieder uur herhaald. Later vandaag verschijnt op deze website een tweede verhaal over de was- en strijkservice.