Instellingen

Van klein zaadje tot pompoen van 600 kilo: Gerjan maakt indrukwekkende time-lapse

Gerjan bij zijn enorme pompoen
Gerjan bij zijn enorme pompoen © Omroep Gelderland

WEZEP - De 21-jarige Gerjan Puttenstein uit Wezep heeft een pompoen in de achtertuin liggen. En niet zomaar één, maar een pompoen van liefst 600 kilo. Gerjan doet al een paar jaar mee aan de Giant Vegetable Championship, een competitie waarin kwekers de grootste groenten proberen te kweken.

Vorig jaar won Gerjan in de categorie tomaat, met een exemplaar van 2,7 kilo. Dit jaar wil hij vooral oogsten met zijn pompoen. Van de groei van die vrucht heeft hij een time-lapse gemaakt, een filmpje waarin de groei versneld te zien is. "Dit is de grootste die ik ooit gekweekt heb."

Bekijk de opmerkelijke beelden:

De pompoen van Gerjan weegt zo'n 600 kilo

Hij is niet te missen. Midden in de kas in de achtertuin bij Gerjan ligt de pompoen, afgedekt met een witte doek. "Dat is om zo veel mogelijk zonlicht te weren, zodat hij nog niet gaat rijpen. Dan stopt de groei", legt Gerjan uit. Zo'n vijf jaar geleden begon hij met een moestuin. "Toen heb ik allerlei pompoensoorten geplant. Daar zaten ook grote tussen, waarvan ik dacht dat die nog wel groter zouden moeten kunnen."

80 vierkante meter plant

Hij heeft er een speciale kas voor gebouwd, om de verschillende groenten te laten groeien. Veel past er niet in, want een grote pompoen vraagt veel ruimte. "Je moet zorgen dat er zo veel mogelijk bladeren aan de plant komen. Bladeren zorgen namelijk voor energie, en die energie zorgt ervoor dat de pompoen gaat groeien."

De bladeren beslaan dan ook het grootste deel van zijn kas. "Zo'n 80 vierkante meter is de plant wel groot, ja", lacht Gerjan. "En als je dan zorgt dat er maar één pompoen aan groeit, gaat dus al die energie in die ene pompoen zitten."

Gerjan zette vanaf het begin van het proces een camera bij de plant. "Dat begint bij een zaadje in een pot, en op een gegeven moment heb ik dat overgeplant in de kas." Alles werd gefilmd. Die beelden heeft hij, versneld, achter elkaar gezet in een zogenaamde time-lapse. "Het was erg indrukwekkend, op een gegeven moment groeide de plant wel een halve meter per dag, en de pompoen zelf wel 17 kilo per dag."

Meer nodig dan grond en mest

Net als vorig jaar heeft Gerjan ook dit jaar weer tomaten en zonnebloemen gekweekt. "De grootste tomaat van dit jaar is zo'n 2 kilo, en de hoogste zonnebloem is ongeveer 4,5 meter hoog." Dat hij zo'n liefde heeft voor planten, blijkt ook wel uit zijn studiekeuze. "Ik heb net de studie plantenwetenschappen afgerond, ja", knikt hij. "Ik vind het echt leuk om te onderzoeken hoe ik het maximale uit zo'n plant kan halen. Daarvoor heb je wel wat meer nodig dan wat grond en een beetje mest."

Met zijn pompoen doet Gerjan volgende week mee aan het Giant Vegetable Championship in Utrecht. "De pompoen ligt al op een pallet, die wordt dan met een shovel naar buiten gereden en op een aanhanger gezet. In Utrecht gaan we hem definitief meten." Voor de grootste pompoen liggen er mooie prijzen te wachten. "Vorig jaar heb ik 1000 euro gewonnen, daarvan heb ik een deel van de kas terugverdiend."

Eigen bedrijfje gestart

Gerjan wil sowieso proberen meer geld met de moestuin te verdienen. Hij is zijn eigen bedrijfje gestart: GiantPumpkins.nl. "Ik geef mensen uitleg hoe ze zelf zo'n grote pompoen kunnen kweken, en ik verkoop de zaden van mijn grote pompoen. Ik onderzoek zelf ook wat het beste werkt om de pompoen zo groot mogelijk te krijgen. Deze is bijvoorbeeld binnen gegroeid, maar ik heb verderop ook buiten een moestuin. Door het natte weer ging het daar dit keer niet zo best."

Volgend jaar wil Gerjan een hectare pompoenen verbouwen. "Dan hoop ik een nog grotere pompoen te krijgen, maar dan kan ik ook meer pompoenen verkopen. Het was een hobby, die uit de hand gelopen is, maar nu begint het toch steeds meer werk te worden. En dat vind ik leuk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!