Nieuws

Ede kondigt noodbevel af na twintig autobranden

Een uitgebrande bedrijfsbus.
Een uitgebrande bedrijfsbus. © Omroep Gelderland
EDE - Burgemeester René Verhulst van Ede heeft dinsdagmiddag een noodbevel afgekondigd na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Zo moet de rust terugkeren in de wijk Veldhuizen A, na de twintig autobranden in de nacht van maandag op dinsdag.
Het noodbevel gaat dinsdagavond om 20.00 uur in en duurt tot 7.00 uur de volgende ochtend. Woensdag wordt geëvalueerd of het noodbevel wordt verlengd. Naast het noodbevel wordt ook het cameratoezicht in de wijk uitgebreid. In het bevel staat dat iedereen die de openbare orde verstoort of wil verstoren, het gebied onmiddellijk moet verlaten. Wie in het gebied woont, dient onmiddellijk huiswaarts te keren. Het gaat dan om het gebied tussen de Lunterseweg, Proosdijerveldweg, Veenderweg, Koekeltse Boslaan, de N224, Hogewoud en de Stakenberg.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Ede kondigt noodbevel af na twintig autobranden
De burgemeester zegt zich er bewust van te zijn dat het noodbevel een zwaar middel is en heeft naar eigen zeggen geen idee wat de daders heeft bezield. Hij wijst erop dat het de afgelopen tijd rustig was in Veldhuizen, de wijk die eerder wel bekend stond als een probleemwijk. "Het is een bittere pil voor iedereen. Ik hoop dat de daders zo snel mogelijk worden gepakt", zei Verhulst dinsdag al.

Surveillance

Volgens Verhulst is het aan de politie of er de komende nachten meer wordt gesurveilleerd in de wijk Veldhuizen A. "Maar met de capaciteit wordt er uiteraard rekening gehouden met wat er vannacht gebeurd is."
Het gebied waarvoor het noodbevel geldt.
Het gebied waarvoor het noodbevel geldt. © Gemeente Ede

Molotovcocktails

Volgens een woordvoerder van de politie hebben de brandstichters op zes verschillende plekken brand gesticht. Daarbij zouden brandbare vloeistoffen zijn gebruikt. Een ooggetuige lag net op bed, toen hij buiten gerinkel hoorde: "Toen ik keek, zag ik twee vuurpluimen en dacht ik meteen aan molotovcocktails."
De getuige vertelt dat hij een jongen zag weglopen tussen twee autobusjes vandaan. "Die sprong achterop een scooter en daar stond nog een scooter voor. Die reden samen de straat uit. Na ongeveer een minuut kwam er een auto van de andere kant hard aangereden en die reed de wijk uit."
De politie geeft de zaak hoge prioriteit en is druk bezig zo veel mogelijk getuigen te horen. Volgens woordvoerder Jop Heinen was er dinsdagmiddag nog geen signalement of een verdachte in beeld. "Dus we vragen mensen als ze ons nog niet hebben gesproken om zich bij ons te melden".
Videobeelden van beveiligingscamera's of digitale deurbellen zijn meer dan welkom voor het onderzoek. "Alles kan ons helpen om de personen die hierachter zitten te achterhalen."

Jongerenwerkers

Net als de burgemeester, de politie en het OM hopen de jongerenwerkers van Malkander dat de rust snel terugkeert in de wijk Veldhuizen A. Volgens communicatieadviseur Ilse van Zeijst zijn de jongerenwerkers dinsdagochtend direct het gesprek aangegaan met de jongeren en de andere bewoners van de wijk.
"Ik vind het zo ontzettend jammer voor de jongeren dat dit is gebeurd. Het was al lange tijd zo rustig in de wijk en dan gebeurt dit ineens. Helaas wordt er dan direct met het vingertje naar de jongeren uit de wijk gewezen, maar de daders zouden net zo goed van buitenaf kunnen komen."