Instellingen

'Het wordt alleen maar erger', bewoners gammele prefab-woningen zijn het zat

Bij aanvang van de bewonersavond hingen de bewoners spandoeken op.
Bij aanvang van de bewonersavond hingen de bewoners spandoeken op. © Omroep Gelderland

ERMELO - De bewoners van de Ermelose nieuwbouwwijk De Driesprong zijn het spuugzat. Ze willen dat de problemen met hun huizen nu eindelijk eens worden aangepakt. De prefab-woningen hebben tal van gebreken. Zo zitten er scheuren in de muur, zijn er verzakkingen en spelen er problemen met de verwarming. Woningbouwvereniging UWOON en bouwbedrijf Slokker zijn nog in conclaaf over een oplossing. De bewoners willen echter niet langer wachten, zo bleek tijdens een bewonersavond.

De bewoners maken op grote spandoeken hun ongenoegen kenbaar. Want, zo vinden ze, genoeg is genoeg. "Lekkages, noem het maar op", vertelt Son Sardijn. Zij is een van de gedupeerde bewoners. Ze is niet te spreken over de woningbouwvereniging: "Alles wordt niet serieus genomen. Na twee jaar komen ze het uiteindelijk een keertje maken. Dit kan gewoon niet meer. Wij moeten eindelijk een keer gehoord worden."

Bewoners Ermelose prefab-woningen zijn het zat

Het gaat om zogenoemde 'prefab'-woningen in Ermelo, huizen die snel gebouwd zijn en in 2019 werden opgeleverd. Al snel na de oplevering blijkt er van alles mis. En nu, bijna twee jaar later, is er nog geen verbetering, zeggen de bewoners. "Nee, de woning gaat alleen maar achteruit", zegt Asim Sahin, een buurman van Son en zelf ook gedupeerd. "De scheuren zijn alleen maar groter geworden. Het wordt alleen maar erger."

Huurkorting

Woningbouwvereniging UWOON heeft de huizen laten onderzoeken. Directeur Fleur Imming wil de bewoners tegemoet komen. "In de looptijd van dat onderzoek naar wat er mis is met de woningen, hebben we de huurders al een huurkorting aangeboden. We vinden dat ze op dit moment, gezien de kwaliteit van de woningen, te veel betalen. En we proberen uiteraard goed met ze in verbinding te blijven over wat er nodig is."

Son Sardijn noemt de 20 procent huurkorting een druppel op een gloeiende plaat. "Die hebben wij niet geaccepteerd. Wij betalen continu, echt volgens het contract, het volle pond. Want als je de huurverlaging accepteert, accepteer je ook de gebreken. En wij accepteren niets!"

Juridisch conflict

De woningbouwvereniging wil de komende tijd met alle inwoners individueel in gesprek. Tussen UWOON en bouwbedrijf Slokker, dat de woningen heeft gebouwd, dreigt inmiddels een juridisch conflict. De bewoners voelen zich daar de dupe van. "Het is niet boos, het is diep en diep teleurgesteld", omschrijft Son Sardijn haar gevoel. "Wij zijn met zoveel euforie in deze woningen ingegaan. Er zijn ons zulke mooie beloftes gedaan. Een nul op de meter... nou, het komt uit op nul op je bankrekening. Want je kan alleen maar betalen en de apparatuur doet het nog niet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!