Nieuws

Mag Rijnstate aan personeelsleden vragen of ze zijn gevaccineerd of niet?

Ziekenhuis Rijnstate legt de bal bij de politiek.
Ziekenhuis Rijnstate legt de bal bij de politiek. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft maandagmiddag een 'moreel beraad' gehouden over de vaccinatieplicht van het eigen personeel. Twintig mensen uit diverse geledingen van het ziekenhuis voerden hier een discussie over, waarbij al het personeel kon meeluisteren. Een dergelijke plicht komt er voorlopig niet in het Arnhemse ziekenhuis.
Het komt vaker voor dat Rijnstate een beraad als dit houdt. "We zijn blij dat we de discussie op tafel hebben kunnen leggen", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Maar het wachten is op de politiek. Wij mogen aan ons personeel niet vragen of ze gevaccineerd zijn of niet."

'Minister moet actie ondernemen'

Een vaccinatieplicht komt er voorlopig dus niet bij Rijnstate. Die bal legt het ziekenhuis bij de politiek.
"We vinden dat de minister actie moet ondernemen richting de zorg, zoals dat nu ook is gedaan richting de horeca", vervolgt de woordvoerder. "We zijn nu in afwachting van de minister. Zelf hebben we de politiek in Den Haag niet actief benaderd."
Het komt niet vaak voor dat een ziekenhuis een dilemma als dit zo openbaar bespreekt. Toch lopen de reacties op het moreel beraad uiteen.
"We hebben kritiek gekregen, maar ook veel steunbetuigingen. Vooral omdat we deze discussie zijn aangegaan. Het belangrijkste voor ons blijft de veiligheid van de patiënt. Die staat voorop."

Geloofsovertuiging

Dat de discussie grijs gebied beslaat, blijkt wel uit een gesprek dat Omroep Gelderland voerde met een anonieme verpleegkundige die werkzaam is bij Rijnstate.
"Het is goed dat de discussie gevoerd wordt", legt de verpleegkundige uit. "Maar tegelijkertijd zitten er veel kanten aan. Vanwege de regels rondom privacy mag een ziekenhuis niet zomaar vragen of je wel of geen coronavaccin hebt gehad. Maar als je bij een ziekenhuis gaat werken, vink je wel klakkeloos aan of je gevaccineerd bent tegen hepatitis en welke kinderziektes je hebt doorlopen. Is aangeven of je wel of geen coronavaccinatie hebt gehad dan heel anders?"
Als je bij een ziekenhuis gaat werken, vink je wel klakkeloos aan of je gevaccineerd bent tegen hepatitis
"Er zijn zorgverleners die vanwege hun geloofsovertuiging niet gevaccineerd willen worden", vervolgt de verpleegkundige. "Dat zijn keuzes waar je niet over kunt oordelen. Daarbij zegt geloof niets over hun kwaliteit als zorgverlener. Moeten zij dan ineens allemaal naar een andere afdeling?"
"Tegelijkertijd hebben we patiënten die herstellen van een transplantatie of een chemokuur. Die hebben nul weerstand en moeten ook beschermd worden. En de zorg van de patiënt gaat voor. Daar hebben we zelfs een eed voor afgelegd. Maar zulke situaties laten wel goed zien hoe lastig deze discussie in het ziekenhuis is", besluit de anonieme verpleegkundige.
Er zitten dus veel haken en ogen aan dit vraagstuk. Wat Rijnstate betreft, is het nu dus aan de politiek.