Instellingen

Homo's vrezen einde seksplek langs A15: 'Wij willen hier gewoon veilig kunnen komen'

Actievoerders spannen linten om de homo-ontmoetingsplek.
Actievoerders spannen linten om de homo-ontmoetingsplek. © Omroep Gelderland

VUREN - Cruisende homo's hebben actiegevoerd op parkeerplaats De Veenbult aan de A15 bij Vuren, helemaal in het westelijkste puntje van onze provincie. Met rood-witte linten omspanden ze maandagavond het bos bij de parkeerplaats, omdat ze bang zijn dat het bos de komende dagen gekapt wordt. Daarmee zou één van Nederlands oudste homo-ontmoetingsplekken verdwijnen.

"Ik ben nu 64," zegt Henk van der Zouwen, terwijl hij een rood lint aan een boom knoopt. "Toen ik 20 was, kwam ik hier al. Toen was ik al zo open, dat ik op de parkeerplaats achter de mannen aanging, hoppa!" Henk is bang dat het bosje, waar hij al jaren seks heeft, woensdag gekapt gaat worden.

Al sinds 1970 seks op De Veenbult

Het bosje, pal onder de zendmast op parkeerplaats De Veenbult, wordt al sinds 1970 gebruikt als homo-ontmoetingsplek. De mannen die er gebruik van maken, houden de plek zelf schoon. Maar nu vreest de Stichting Platform Keelbos, die zich inzet voor het behoud van deze plekken, dat Rijkswaterstaat het bosje stiekem weghaalt als er morgen langs de A15 groot onderhoud gepleegd wordt.

Bekijk de video:

Homo's vrezen einde seksplek langs A15

 "Dit is de enige homo-ontmoetingsplaats in de omtrek. Vroeger hadden we er drie of vier. Ze willen dat wij hier wegwezen, want ze willen het ontmoedigen", weet Henk.

'Wij willen hier veilig kunnen komen'

De rood-witte linten moeten duidelijk maken dat de gebruikers het bosje willen beschermen. De actievoerende homo's zeggen dat ze de plek willen behouden voor hun veiligheid.

"Er rijden ook wel eens een paar jochies langs en dan roepen ze homo, terwijl ze hun middelvinger opsteken. Nou ja, dan zwaaien we. Maar er zijn ook plekken... daar worden de mensen in elkaar geslagen, met pepperspray bespoten, met ploertendoders in elkaar geslagen. Hier gebeurt dat gelukkig niet. Wij willen hier gewoon veilig kunnen komen."

Rijkswaterstaat: geen onderhoud

Rijkswaterstaat zegt op korte termijn helemaal geen onderhoud aan het bosje te willen plegen en al helemaal geen beleid te hebben om homo's weg te pesten. Wel zegt Rijkswaterstaat dat de parkeerplaats primair een verzorgingsplek is voor alle weggebruikers.

Toch zijn de actievoerders er niet gerust op. Ze hebben aangekondigd het bosje woensdag tot de laatste snik te willen verdedigen tegen de snoeimachines. "Ik mag het niet zeggen, maar ik zet zo mijn auto voor die kraan. Hij komt er echt niet langs. Echt niet", aldus Henk van der Zouwen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!