Instellingen

Twaalf jaar cel voor doden Marjolein (35) vlak voor Valentijnsdag

De rechtbank in Zutphen.
De rechtbank in Zutphen. © Omroep Gelderland

ZUTPHEN - Een 30-jarige man uit Rheden is schuldig aan de dood van Marjolein Bosch. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. De 35-jarige Eerbeekse werd op Valentijnsdag vorig jaar dood aangetroffen in haar woning. Haar toenmalige vriend, die ze pas net drie weken kende, was op dat moment bij haar.

De verdachte belt in de bewuste nacht zelf 112, naar eigen zeggen als hij ziet dat Marjolein niet meer ademt. Hulpverleners treffen de jonge vrouw aan met blauwe plekken en striemen in haar hals. Later blijkt dat ze ook botbreuken heeft en twee klaplongen. Volgens de rechter bracht haar vriend haar met geweld om het leven, onder meer door keel dicht te drukken.

Grote geweldsuitbarsting

"Daarmee heeft hij haar het meest kostbare wat iemand heeft, het leven, ontnomen", aldus de rechtbank. Het kan volgens de rechtbank niet anders dan dat daar een lange, onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegenover staat.

Daarnaast zal hij zich na zijn straf moeten houden aan diverse beperkende maatregelen. "Die bieden de mogelijkheid om, ook als deze man uit de gevangenis komt, hem onder toezicht te houden, zodat de samenleving langer tegen hem wordt beschermd", zegt persrechter Mariken Klaasen.

Dat Marjoleins dood het gevolg is van een val, of een ongeluk, zoals de verdachte en zijn advocaat verklaren, is volgens de rechtbank niet aan de orde. "De rechtbank stelt vast dat sprake moet zijn geweest van een grote geweldsuitbarsting, waarbij verdachte Marjolein het letsel heeft toegebracht waaraan ze is overleden", aldus Klaasen.

Kwetsbaar slachtoffer

Er was bovendien sprake van opzet, zegt de rechtbank, gezien de aard, de ernst en ook de hoeveelheid verwondingen bij het slachtoffer. "Deze man heeft daarmee bewust het risico aanvaard dat Marjolein zou komen te overlijden", aldus Klaasen.

Marjolein leed aan MS, waardoor ze volgens haar ouders bijvoorbeeld moeite had met het pellen van een eitje. De man uit Rheden wist volgens de rechtbank van haar kwetsbaarheid.

Familie blijft zitten met veel vragen

Marjoleins ouders en broer vroegen de verdachte twee weken geleden in een emotioneel betoog om antwoord te geven op de vraag wat er tijdens de bewuste avond is gebeurd. De rechtbank rekent het de man aan dat hij daar helemaal niets over wil zeggen.

"De rechter heeft in haar straf meegewogen dat hij geen enkele openheid van zaken wil geven, ook niet na een indringende oproep van Marjoleins moeder over hoe de laatste uren van haar dochter eruit hebben gezien", aldus de persrechter.

De verdachte kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!