Nieuws

Ede likt wonden na serie autobranden, 'molotovcocktails gebruikt'

De huurder van een oud Volkswagenbusje dat ook in brand stond.
De huurder van een oud Volkswagenbusje dat ook in brand stond. © Omroep Gelderland
EDE - Verbijsterd kijken buurtbewoners in Ede dinsdagochtend naar uitgebrande en zwartgeblakerde auto's in de wijk Veldhuizen. Twintig voertuigen vielen ten prooi aan de vlammen, die volgens geruchten zijn veroorzaakt door molotovcocktails. "Verdrietig voor iedereen die hard werkt voor zijn auto", klinkt uit de mond van een gedupeerde.
In de wijk wordt met verslagenheid gereageerd op de branden:
Ede likt wonden na serie autobranden, 'molotovcocktails gebruikt'
"Een enorme knal, een vuurzee en de bus van mijn vaders werk die in brand stond." Dat was wat een omwonende net na middernacht aantrof op straat. "Het is een half uur na de laatste rit gebeurd. Het duurde wel even voor de brandweer er was, want er was natuurlijk op meerdere plekken iets aan de hand. We waren alleen wel bang dat het huis er ook aan zou gaan." Naast de bus staat een flink verschroeide heg.
De brandweer kreeg na middernacht een eerste melding van een autobrand op de Langenhorst in Veldhuizen. Al snel bleken er meerdere voertuigen in brand te staan. Op de Langenhorst ging het om zeven auto’s, op de Luynhorst om vier, op de Katenhorst om drie stuks en op Kannenveld/Grote Veld om twee voertuigen. Op de Lunenburg ging het om drie auto’s en op de Koelhorst om één auto. Boven Ede vloog korte tijd een politiehelikopter.

Molotovcocktails

In de buurt gonst het van de geruchten over mogelijke molotovcocktails die zijn gegooid. Een ooggetuige zag meteen na de eerste branden twee scooters en een auto de wijk uit vluchten. Ook andere buurtbewoners spreken van daders op scooters.

'Laffe brandstichtingen'

Burgemeester René Verhulst spreekt van "laffe brandstichtingen" en "absurd gedrag". De burgemeester roept gedupeerden op aangifte te doen en overlegt dinsdag nog met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) over "noodzakelijke maatregelen". Wellicht komt de gemeente met een samenscholinsgverbod, De politie is dinsdag overdag nog druk bezig met technisch onderzoek en buurtonderzoek.

Onmacht, boosheid en verdriet

Een oud Volkswagenbusje moest het ook ontgelden. Tot vannacht was het klassieke voertuig fraai rood-wit. Een rood-wit lint schermt het zwartgeblakerde voertuig nu af. "We hadden het geleend voor een evenement van ons werk", klinkt het treurend uit de mond van de tijdelijke gebruiker. "Het plastic heeft vlamgevat en er is roetschade. Ik voel onmacht, boosheid en verdriet. Ook andere auto's stonden in brand, het lijkt willekeur. Waar is dit allemaal voor nodig?"
Het zwartgeblakerde Volkswagenbusje.
Het zwartgeblakerde Volkswagenbusje. © Omroep Gelderland

Probleemwijk

Dat vraagt ook een passant zich af, al wijst die erop dat autobranden niet ongewoon zijn in het ooit als regelrechte probleemwijk te boek staande Veldhuizen. "Een autobrand is vrij normaal hier. Misschien zijn het gewoon hangjongeren. Laten we alleen wel hopen dat ze snel ophouden."
Een uitgebrande bedrijfsbus.
Een uitgebrande bedrijfsbus. © Omroep Gelderland