Instellingen

Zeldzame boomkikkers profiteren van laatste stukje nazomer

Boomkikker in de Achterhoek.
Boomkikker in de Achterhoek. © Laurens Tijink

DOETINCHEM - Kleine acrobaatjes, noemt ecoloog Mick Vos de boomkikkers. De grasgroene diertjes gebruiken hun vingers en tenen om behendig van takje naar takje te klauteren. Na een lange periode van achteruitgang komen boomkikkers de laatste jaren weer op steeds meer plekken voor. De Achterhoek blijft een belangrijke plek voor de boomkikkers in ons land.

Op verschillende plekken in de Achterhoek hebben boomkikkers er de afgelopen jaren nieuw leefgebied bijgekregen, vertelt Mick Vos van natuurorganisatie RAVON. Er zijn nieuwe poelen aangelegd en bestaande poelen zijn geschikter gemaakt voor de nog altijd zeer zeldzame kikkertjes.

Het is belangrijk dat er in de poelen geen vis zit, want die doen zich tegoed aan de eitjes en larven. Ook hebben boomkikkers behoefte aan zonnige plekjes die voldoende beschutting bieden, zodat de amfibieën niet ten prooi vallen aan vogels en andere predatoren.

Boomkikkers worden maximaal vijf centimeter groot. De dieren vertrouwen op hun schutkleur en slaan dan ook niet snel op de vlucht. Toch is het vaak een uitdaging om de groene kikkertjes in het struikgewas te vinden. BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink en Mick Vos hebben geluk...

Luister naar de radioreportage (1-3)

Zuignapjes en een lange tong

Boomkikkers eten insecten. Net als andere kikkers hebben ze een lange tong waarmee ze vliegjes en muggen vangen. Aan de vingers en tenen heeft een boomkikkers kleine zuignapjes. Die geven de diertjes houvast, terwijl ze naar boven klauteren op zoek naar een zonnig plekje.

In het najaar gaan de kikkers naar een vorstvrij plekje, waar ze in winterslaap gaan. In het voorjaar gaan ze naar het water, waar ze zich voortplanten. Over het algemeen leggen boomkikkers korte afstanden af, maar er zijn ook voorbeelden bekend van individuen die meer dan twaalf kilometer hebben afgelegd, vertelt Vos.

Luister naar de radioreportage (2-3)

Heel veel herrie

Tijdens de voortplantingsperiode zijn de mannetjes zeer luidruchtig. Het massale geroep van de amfibieën kan een kilometer verderop nog te horen zijn. Onderzoekers maken dankbaar gebruik van het geroep van de boomkikkers. Het helpt ze om meer te weten te komen over de verspreiding van de Rode Lijst-soort. De roep van de boomkikker klinkt overigens heel anders dan het kenmerkende gekwaak van groene kikkers.

Benieuwd hoe boomkikkers kwaken? Luister naar de radioreportage (3-3)

Het gaat weer wat beter met de boomkikkers in ons land

In de jaren 90 bleek de verspreiding van de kikkersoort in ons land met 80 procent te zijn afgenomen. De boomkikker heeft op de Rode Lijst momenteel de status van bedreigd. Natuurorganisatie RAVON spreekt landelijk van een 'matige toename' als het gaat om de verspreiding van de boomkikker. Op plekken waar de boomkikker al aanwezig is, neemt ook hun aantal toe.

BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!