Nieuws

Wolf doodde inderdaad moeflons in park De Hoge Veluwe

Een wolf op de Veluwe
Een wolf op de Veluwe © Hilco van Fransooijs
ARNHEM - Het was inderdaad een wolf die begin augustus moeflons doodbeet in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Onderzoek van DNA toont dat aan, blijkt uit een provinciaal rapport over wolven in Gelderland.
De Hoge Veluwe meldde op 3 augustus dat een wolf moeflons had gedood, ondanks de hekken die het park twee jaar terug plaatste in de hoop de wolf buiten de deur te houden. In het 5.000 hectare tellende park zijn beelden van de wolf gemaakt en DNA-monsters van een gedode moeflon tonen nu definitief aan dat een wolf de dader is. Moeflons zijn een soort wilde schapen.
De wolf is mogelijk via gaten in het hek het park in gekomen, vermoedt De Hoge Veluwe. De parkdirectie sprak eerder al kritisch over de terugkeer van de wolf op de Veluwe, juist vanwege de moeflons. Die lopen al sinds 1921 in het park om de boel te begrazen.

Nieuwe welpen

Elders in Gelderland gedijt de wolf ook steeds beter, laat het rapport van de provincie Gelderland zien. Op het noordelijke deel van de Veluwe zijn voor het derde achtereenvolgende jaar jonge welpen waargenomen. Het gaat om zeker zes jonge wolven, waar er eerder nog sprake was van vier welpen.

Wolf bij Ede

Op de zuidwestelijke Veluwe heeft zich een wolf gevestigd in het leefgebied dat eerder toebehoorde aan de drachtige wolvin die in maart werd doodgereden op de N224 bij Ede.
Alles bij elkaar vermoedt de provincie dat er nu vier wolvenparen actief zijn in Gelderland.