Nieuws
Parkeerplaatsbaby's en lang rijden; bevallen in ziekenhuis steeds lastiger

DOETINCHEM - Met een geboortegolf in zicht en lage personele bezetting, maakt Kirsten Schatorjé zich zorgen. Ze is mede-eigenaar van verloskundigenpraktijk Nona in Doetinchem en merkt dat zwangere mensen steeds vaker verder moeten reizen voor de bevalling.
Het probleem ligt niet aan de hoeveelheid kraamkamers of aan de techniek. "Het tekort is puur personeel", zegt Schatorjé tegen Omroep Gelderland. Met een combinatie van zomervakanties en corona is het soms lang zoeken naar een plek. "Het wordt steeds erger."
Dat wil niet zeggen dat iedereen zich zorgen moet maken. "Let wel: bij noodsituaties en voor spoedeisende hulp is altijd plek." Maar voor mensen met specifiekere wensen, "bijvoorbeeld een bepaald type verdoving", is er niet altijd plaats.
Doorverwijzen
Dat probleem herkent de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen. De beroepsorganisatie laat in het rapport 'Toekomstbestendige geboortezorg' weten dat ook zij zich zorgen maken over de lange reistijd voor mensen die middenin een bevalling zitten.
Bovendien ziet de beroepsgroep dat steeds meer mensen kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis. En dat is een probleem, want zoveel plekken zijn niet altijd vrij. Dat merkt ook Schatorjé. "Een vrouw uit Utrecht wordt dan naar Ede gestuurd. De vrouw die daarheen zou gaan, moet vervolgens naar Arnhem."
En zo kan het in één avond hard gaan met bevallingen die doorverwezen worden. "Geregeld moeten bij ons verloskundigen wel 45 minuten rijden voor er in een ziekenhuis plek gevonden is."
Parkeerplaatsbaby's
Ze hoopt dan ook dat er snel nieuwe plannen komen om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken. "Het aantal kraamverpleegkundigen moet omhoog en snel ook. Anders komen er mogelijk steeds meer snelweg- of parkeerplaatsbaby's."
Maar wie vreest op een horrorbevalling, wil ze geruststellen. "De hulp is er echt wel. Maar voor pijnstilling of een polikliniek moeten we soms wat verder rijden."