Instellingen

Staking in de kinderopvang, zeker 17 Gelderse locaties zijn vandaag dicht

Door de staking zijn kinderopvangcentra dinsdag gesloten.
Door de staking zijn kinderopvangcentra dinsdag gesloten. © Pixabay

ARNHEM - Tientallen kinderopvanglocaties in Gelderland doen vandaag mee aan een landelijke staking. Het personeel wil extra aandacht voor de werkdruk in de sector. In de regio Arnhem gaan zeker tien kinderopvangcentra een dag dicht en in Nijmegen zeven. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.

FNV, die de staking organiseert, ondertekende een eerdere cao niet. Om de werkdruk te verlagen, moeten groepshulpen worden aangenomen volgens de vakbond. Daarnaast moeten er meer contracten met vaste uren komen. Begin juni was er ook al een staking, maar volgens de vakbond heeft die onvoldoende effect gehad.

Ouders begripvol

Op tien locaties van Wij Zijn Jong in Arnhem, Heelsum, Elst en Huissen is dinsdag niet voldoende personeel om de kinderen op te vangen. In de organisatie is begrip voor de acties, maar woordvoerder Martijn Arts wil liever 'samen optrekken, in plaats van tegenover elkaar komen te staan met stakingen'.

Eisen zoals meer hulpkrachten zijn volgens hem niet eenvoudig te realiseren, omdat er te weinig personeel is voor de vacatures die openstaan.

Op voorhand gesloten

Hoeveel medewerkers het werk neerleggen, wordt niet gemeld. Om te voorkomen dat ouders met hun kinderen voor een dichte deur staan, sluit Wij Zijn Jong op voorhand tien locaties. Het personeel dat dan wel op het werk verschijnt, kan verspreid worden op locaties die wel open zijn. "Ouders zijn vorige week geïnformeerd en reageerden begripvol", aldus Arts.

Ook bij enkele vestigingen van KION in Nijmegen blijven de deuren dinsdag gesloten. Het gaat om zeven kinderopvangcentra die helemaal dicht blijven. Op acht andere locaties is er voor enkele groepen geen opvang.

'Te veel water bij de wijn'

"We hebben te lang te weinig van ons laten horen", stelt Lisette Ebbers van kinderopvang De Tweeling in Nijmegen. Samen met vijf andere collega's gaat ze naar het Malieveld in Den Haag om 'een vuist te maken voor een betere cao'.

"Alle 24 medewerkers van De Tweeling staan achter de actie, slechts zes medewerkers leggen ook daadwerkelijk het werk neer", vertelt ze. Daardoor blijft de opvang in Nijmegen dinsdag open tot ongenoegen van Ebbers: "We doen weer te veel water bij de wijn. Eigenlijk zou dat niet mogen, een keer moet de deur dicht".

Stijging ziekteverzuim

In de sector zorg en welzijn stijgt het ziekteverzuim van kinderopvangpersoneel het sterkst. Het CBS publiceerde vanochtend cijfers daarover. Het ziekteverzuim van de branche kinderopvang steeg van 5,8 naar 6,9 procent. Algemeen gezien is het ziekteverzuim van zorgmedewerkers 6,5 procent.

In juni sloot vakbond CNV Zorg & Welzijn wel al een akkoord met vertegenwoordigers van de kinderopvangbranche voor een nieuwe cao.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!