nieuws

Buurt verzamelt handtekeningen tegen opvanglocatie

Buurtbewoner Ed van de Aardweg bij de mogelijke huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten
Buurtbewoner Ed van de Aardweg bij de mogelijke huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten © Omroep Gelderland
DUIVEN - Inwoners van Duiven hebben al 350 handtekeningen opgehaald tegen de mogelijke komst van een huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten. In een leegstaand kantoorpand aan de Visserlaan zijn plannen voor de opvang van ongeveer 90 buitenlandse werknemers, maar veel buurtbewoners zijn hier niet blij mee. Vanavond is er een informatiebijeenkomst.
Het nieuws over de mogelijke komst van de arbeidsmigranten kwam in juni voor de buurtbewoners uit de lucht vallen. Na zeven jaar bleek het leegstaande kantoorpand verkocht te zijn aan een bedrijf dat er een opvang voor arbeidsmigranten in wil maken. De vraag om huisvesting van deze doelgroep is groot in de regio en de gemeente Duiven heeft in een principebesluit aangegeven open te staan voor het initiatief.

'Niet midden in een woonwijk'

Omwonenden richtten meteen een actiegroep op. "Sommigen zijn heel fel tegen, ze zijn bang voor geluidsoverlast, alcoholmisbruik, gierende auto's, ruzies", somt woordvoerder Ed van den Aardweg op. "Die zorgen worden ook nog eens aangewakkerd omdat het vanuit de gemeente zo stil blijft. Het was chiquer geweest als ze voorafgaand hadden gecommuniceerd of een informatiebijeenkomst hadden gehouden over de eventuele mogelijkheden voor invulling van het pand."
Enkele buurtbewoners zijn ook een handtekeningenactie gestart: "We willen hier geen overlast, ik ken genoeg voorbeelden waar het mis is gegaan", vertelt Theo Vos die al meer dan 40 jaar in de wijk achter de Visserlaan woont. "Als je hier honderd studenten zou neerzetten, gaat het ook niet goed. Het is gewoon geen geschikte plek, zo midden in een woonwijk, midden in Duiven", aldus Vos. "Veel buurtbewoners zijn bang dat het al een gelopen race is en staan daarom op hun achterste benen", voegt Van den Aardweg toe.

'Plannen zijn aan te passen'

Maar volgens wethouder Johannes Goossen van de gemeente Duiven is er nog helemaal niks besloten: "Alles ligt juist open en iedereen kan nog meepraten. Er ligt alleen een voorstel, maar de invulling is niet concreet. Wij als gemeente konden niet eerder mensen voorlichten, want het is niet ons plan, maar van de initiatiefnemer, Pigeons B.V. "
Initiatiefnemer van Pigeons Ted van den Besselaar beaamt wat de wethouder zegt: "Het voorstel ligt er in grote lijnen, maar alles is aan te passen in overleg met de buurt." Van den Besselaar ziet eigenlijk altijd weerstand vanuit omwonenden als hij ergens een opvang wil realiseren. "Daarom is het heel belangrijk om goed te laten zien wat we op de locatie willen doen. Mensen kennen vaak alleen de excessen, de verhalen waar het mis gaat."
"We gaan ook altijd eerst in gesprek en we richten een klankbordgroep op, dat zullen we in de informatiebijeenkomst ook bespreken. De naastliggende ondernemers hadden we direct al benaderd. Nu betrekken we daar onder andere ook de bewoners bij die met hun achtertuin aan de Visserlaan grenzen. Als de buurt bijvoorbeeld alleen maar units voor stelletjes wil hier, dan is dat bijvoorbeeld te bespreken. Bovendien hebben we 24 uur per dag toezicht en zijn we bij klachten altijd bereikbaar. Dat heb je bij een gewone woningbouwvereniging niet eens en in een appartementencomplex gebeurt ook weleens wat."

Komen kijken

Ook mogen omwonenden en ondernemers uit de buurt en komen kijken hoe het gaat bij één van de andere huisvestingslocaties van het bedrijf. Iets wat Ed van den Aardweg al heeft gedaan, samen met een aantal raadsleden. "Dat was wel verhelderend. Het zag er netjes en schoon uit. Er was geen sprake van herrie. Je kunt je op die manier ook een iets beter beeld vormen van wat het plan inhoudt."
De informatiebijeenkomst wordt vanwege de grote belangstelling en in verband met corona nog online gehouden. Wanneer de verzamelde handtekeningen worden overhandigd aan de gemeente is nog niet bekend.

zie ook: