Nieuws

Grote groep activisten dringt kalverslachterij binnen: 'Ongehoord en onbeschoft'

APELDOORN - 84 activisten hebben zich zondagavond een weg naar binnen verschaft bij kalverslachterij Ekro in Apeldoorn. Een deel van hen heeft zich daarna op het terrein vastgeketend.
De politie was met zeker vijf eenheden aanwezig bij de kalverslachterij aan de Laan van Malkenschoten. Ook waren er drie busjes van de Mobiele Eenheid (ME).
Bekijk de beelden van de politieactie bij de slachterij:
Grote groep activisten dringt kalverslachterij binnen
Voor zover bekend is de politie tot diep in de nacht bezig geweest om activisten los te maken en de groep aan te houden. De activisten maakten duidelijk dat ze niet vrijwillig zouden vertrekken, meldt de politie. Allen zijn met twee stadsbussen naar het cellencomplex in Apeldoorn overgebracht.
Op deze beelden van het Franse collectief 269 Libération Animale die op Facebook zijn gezet, is te zien dat activisten in het gebouw van slachterij Ekro zijn.

'Totaal misdadig'

Volgens een medewerker van Ekro ging het om activisten van Animal Rights. Een woordvoerder van Animal Rights laat echter weten dat dit niet het geval is. "We hebben uiteraard dezelfde boodschap als deze activisten, maar dit is absoluut niet hoe wij te werk gaan. Wij wisten niets van deze actie."
Onduidelijk is wat de groep wilde bereiken met de actie. Om het terrein op te komen, heeft de groep vernielingen gepleegd.
Een woordvoerder van de VanDrie Group, waar slachterij Ekro onder valt, noemt de actie 'ongehoord, onbeschoft en totaal misdadig'. De slachterij wil juist in gesprek met mensen die een andere visie hebben. "Deze bezetting druist in tegen alles wat wij normaal en redelijk vinden."
De arrestanten worden in een stadsbus gezet.
De arrestanten worden in een stadsbus gezet. © Persbureau Heitink