Instellingen

Duizenden mensen bij woonprotest: 'Huizen worden onbereikbaar'

© ANP

AMSTERDAM - Duizenden mensen lopen zondag van het Westerpark naar de Dam in Amsterdam voor het woonprotest. Ook Menno Uphoff is erbij, en niet alleen voor zichzelf. "Heel veel internationale studenten komen niet aan een kamer en kunnen niet aan hun studie beginnen", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Menno woonde zelf eerst in een studentenkamer in Nijmegen, maar zit inmiddels bij zijn ouders. "Zodra mijn contract afliep, moest ik eruit."

Maar ook daar hangt de dreiging in de lucht, in de vorm van corporaties. "Die willen het huis van mijn ouders slopen."

Daarom vindt Menno het belangrijk dat de politiek ingrijpt. "Daar ga ik me hard voor maken."

Hoeveel demonstranten er zondag precies zijn, is nog niet duidelijk voor de gemeente. Volgens de directeur van de woonbond gaat het om tienduizend mensen. Ze hebben borden mee met daarop teksten als Huizen voor mensen, niet winst en Huisjesmelkers functie elders.

'Normaal bedrag'

Niet alleen huurders en studenten zijn aanwezig. Tussen het publiek lopen ook mensen die hun studententijd ver achter zich hebben gelaten. Ook zij vragen aandacht voor de wooncrisis, vol stijgende huizenprijzen en groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen.

Verschillende organisaties en politieke partijen scharen zich ook achter de demonstratie, zoals de Nijmeegse studentenvakbond AKKU. "Huizen worden steeds onbereikbaarder", zegt voorzitter Kayleigh Hofstede tegen Omroep Gelderland. Natuurlijk is ook zij in Amsterdam erbij. "Voor een fatsoenlijke studentenkamer waar geleefd kan worden voor een normaal bedrag."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!