Instellingen

Dít is waarom er protest is tegen het woningtekort

Zondag gingen demonstranten de straat op in Amsterdam.
Zondag gingen demonstranten de straat op in Amsterdam. © ANP

AMSTERDAM - Met exploderende huizenprijzen en een tekort aan sociale en betaalbare huurwoningen is voor veel mensen de maat vol. Zondagmiddag staat daarom in het Westerpark in Amsterdam voor het eerst sinds de jaren '80 een landelijk woonprotest op stapel.

Om 14.00 uur is de aftrap van het protest. Menno Uphoff zal daarbij zijn. Hij woonde een jaar op een studentenkamer in Nijmegen toen hij daaruit moest. Een nieuwe kamer heeft hij nog niet gevonden. "Soms kwam ik zelfs op plek 180, omdat andere mensen voorrang krijgen."

Menno woont nu bij zijn ouders in Nieuwegein. "De reistijd is anderhalf uur. Met weinig fysieke colleges is dat te doen. Maar er is nu meer in Nijmegen en dan is het te ver." En hij is zeker niet de enige die moeite heeft om een woning te vinden.

Niet alleen studenten

Het zijn niet alleen studenten die zondag actievoeren in Amsterdam. De woningproblemen spelen op veel meer terreinen. Zo kampen veel gemeenten met een tekort aan sociale huurwoningen en zitten er veel beleggers op de koopmarkt, waardoor starters maar moeilijk aan een woning komen.

Prijzen voor huizen nemen daartoe al jaren toe. En het tekort aan woningen ook: meer mensen zoeken een woning dan dat er woningen aangeboden worden. Dat zal voorlopig niet voorbij zijn, blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Tot 2025 zal het tekort alleen maar verder oplopen. In Gelderland is Nijmegen de stad met de grootste nood.

De organisatie van het woonprotest in Amsterdam verwacht dat zo'n tien- tot vijftienduizend mensen de mars lopen van het Westerpark naar de Dam vandaag. "Wij laten ons niet meer uitwonen", schrijven ze.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!