Achterhoek / Gelderse Vallei

TERUGKIJKEN | Parachutisten springen uit historische vliegtuigen boven Ginkelse Heide

EDE - Parachutisten sprongen zaterdag boven de Ginkelse Heide bij Ede deels uit historische vliegtuigen om het begin van de Slag om Arnhem in september 1944 te herdenken.
Bekijk hieronder de compilatie van de luchtlandingen op de Ginkelse heide van zaterdag.
Beleef de Airborne herdenkingen hier nog een keer
Meestal trekt de herdenking tienduizenden bezoekers, maar vanwege het coronavirus waren dit jaar maximaal 15.000 mensen welkom. Ook was de hei alleen per fiets of te voet bereikbaar, om verkeersdrukte te voorkomen. De 11 Luchtmobiele Brigade, gespecialiseerd in snelle inzetten vanuit de lucht, organiseerde de luchtlandingen.

Mislukte operatie

De luchtlandingen op de Ginkelse Heide tijdens de Tweede Wereldoorlog waren onderdeel van de geallieerde Operatie Market Garden. Parachutisten en vliegtuigen met materieel landden toen met als doel de Rijnbrug in Arnhem te veroveren op de Duitsers. De operatie mislukte en de bevrijding van een groot deel van Nederland duurde nog tot mei 1945.
Omroep Gelderland zond de luchtlandingen en herdenking op de Ginkelse Heide live uit.
Kijk de hele uitzending terug:
Burgemeester René Verhulst van Ede benadrukte het belang van de herdenking. "De geschiedenis van de Airborne Luchtlandingen hoort bij Ede. We moeten de geschiedenis van de jonge para's die een sprong waagden in het onbekende blijven vertellen."