Instellingen

Ridders van Gelre geven tips voor Open Monumentendag

Stoomtimmerfabriek in Wehl
Stoomtimmerfabriek in Wehl © Omroep Gelderland

WEHL - Dat ene kerkje waar je al jaren aan voorbij rijdt. Of dat kasteel waar je al zo vaak voor stond. Of een andere historisch gebouw waar je al lang een keer binnen zou willen kijken. Pak dit weekend je kans. In Gelderland zijn vandaag en morgen in totaal 618 activiteiten in het kader van Open Monumentendag. Het geschiedenisplatform Ridders van Gelre van Omroep Gelderland geeft drie tips voor een bijzonder dagje uit

1. De Stoomtimmerfabriek in Wehl

In een prachtig pand naast het station huist een authentieke stoomtimmerfabriek uit 1908. De kleinkinderen en achterkleinkinderen van de oprichter slingeren tijdens het Open Monumentenweekend de oude zaagmachine aan. Zij wonen nog altijd in de woonhuizen die aan de fabriek zijn gebouwd. Het geheel biedt een prachtig ensemble van gebouwen uit het begin van de vorige eeuw. In de kelder is een expositie over de stoomtimmerfabriek.

2. Landgoed Hackfort in Vorden

Ridders van Gelre op landgoed Hackfort
Ridders van Gelre op landgoed Hackfort © Omroep Gelderland

Landgoed Hackfort is de centrale locatie van Open Monumentendag in de gemeente Bronckhorst. Bezoekers kunnen over het landgoed wandelen en onderweg drie exposities bekijken. Hoogtepunt is een bezoek aan de kelders onder kasteel Hackfort. De wandeling begint bij de watermolen en eindigt in de theeschenkerij in het voormalige koetshuis.

3. Gebroeders van Lymborch Festival in Nijmegen

Na enkele jaren van afwezigheid is het middeleeuwse festival rond de eerste schilders van Nederland terug. Tijdens het Gebroeders van Lymborch Festival staat Nijmegen bol van de activiteiten. In het Valkhofpark is een middeleeuwse markt met tientallen kramen, een taveerne en kunnen kinderen vechten als een ridder. Uiteraard zijn ook de prachtige kunstwerken van de Gebroeders van Lymborch te bewonderen. Het huis van de middeleeuwse schilders in de Nijmeegse Burchtstraat is te bezoeken tegen een gereduceerd tarief.

Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!