Nieuws

Evenementensector de straat op in Nijmegen: 'De overheid pleegt broodroof'

Actievoerders op pad in Nijmegen.
Actievoerders op pad in Nijmegen. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - De aanwezigheid van een groot deel van de koninklijke familie bij de Grand Prix van Zandvoort, heeft de evenementen sector als extra pijnlijk ervaren. Vandaag gaan ze weer de straat op om te protesteren onder de slogan 'Unmute us'. Ook in Nijmegen zijn duizenden mensen zaterdagmiddag de straat op gegaan.
Met kromme tenen keken ze naar de Grand Prix van vorige week. "Alle regels die van tevoren werden opgesteld, zijn aan de laars gelapt", zegt Diede van Overbeek, organisator van de protestactie in Nijmegen.
"Er waren veel hoogwaardigheidsbekleders in Zandvoort en die zagen wat zich daar afspeelde. Dat was prima, maar wij mogen vervolgens niets organiseren. Dat is toch een dubbele maat?" Overbeek klinkt geërgerd. Twee weken geleden gingen duizenden mensen uit de sector, in vier steden de straat op om hun ongenoegen te uiten over het beleid van het demissionaire kabinet.
Actievoerders op pad in Nijmegen
© Omroep Gelderland

'Onvoorstelbaar'

“We zijn totaal niet gehoord, er kwam niet eens een reactie vanuit Den Haag. Dat is toch onvoorstelbaar? Het is minachting van de sector, maar vooral ook van de mensen die erin werken. De spanning en stress die erdoor ontstaat is enorm, terwijl in buurlanden evenementen gewoon doorgaan. Festivalgangers gaan gewoon naar België en kunnen daar volop feesten. Het is totaal niet meer te volgen en wij raken ons brood kwijt. We zijn best een beetje bang dat die festivalganger in België blijft hangen, terwijl wij het enorm moeilijk hebben hier."
De actie is bedoeld zodat er in Den Haag naar hen wordt geluisterd, zodat ze het idee hebben serieus te worden genomen. Terugkijkend op vorige week, vind hij dat Hugo de Jonge een absurde reactie heeft gegeven op datgene wat zich in Zandvoort afspeelde. “Het schuurt”, was zijn reactie op de mensenmassa die nagenoeg alle overheidsregels aan de laars lapte.
“Deze overheid pleegt broodroof op de manier zoals zij nu handelen. Het is onnavolgbaar. Als ze na vandaag weer niet luisteren of zelfs geen reactie geven, dan sluit ik verdere acties niet uit”. zegt Overbeek.