Nieuws

Wijkagenten zoeken bewoners op in Arnhemse probleemwijk: 'Moeten ze vaker doen'

De wijkagenten tijdens de 'meet and greet' met bewoners in Presikhaaf.
De wijkagenten tijdens de 'meet and greet' met bewoners in Presikhaaf. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Of het nou gaat om autobranden, steekpartijen of andere incidenten: de Arnhemse wijk Presikhaaf komt regelmatig negatief in het nieuws. De bereidheid om criminaliteit te melden, is bovendien laag onder de bewoners, vertelt wijkagente Anne Wijnveld. Zij en haar collega's trokken deze week met een grote touringcar de wijk in om contact met hen te maken.
Die zichtbare criminaliteit is niet het enige wat speelt, weet Wijnveld. "Er gebeurt ook veel achter de voordeur, zoals huiselijk geweld of burenconflicten. Er is drugsoverlast. We horen dat er gedeald wordt op verschillende plekken. Deze week rolden we nog twee hennepkwekerijen op. De problematiek is dus heel divers."
Bekijk de video. Tekst gaat daaronder verder.
Wijkagenten zoeken bewoners op in Arnhemse probleemwijk
Voor de wijkagenten is het in elk geval 'een drukke wijk', ervaart Wijnveld die Presikhaaf sinds vorig jaar onder haar hoede heeft. "Met heel veel culturen."
Of de lage meldingsbereidheid komt vanwege weerstand richting de politie of onwetendheid, vindt Wijnveld moeilijk te bepalen. "Maar we hebben elkaar echt nodig. Zonder meldingen weten wij niet wat er speelt. Wij zijn er niet 24 uur per dag en ook niet op elke plek in de wijk."

'Mijn buurt, straat en stad'

Wijkbewoner Levent Karaciftci vindt dat de betrokkenheid van zijn wijkgenoten omhoog moet. "Als je ook kijkt naar de hoeveelheid zwerfvuil en uitwerpselen: dat stoort mij." Het is de buurt van de bewoners zelf, vindt Karaciftci. "Die moeten daar ook voor opkomen. Dat is niet alleen de taak van de gemeente of politie." Het gevoel dat het 'mijn buurt, straat en stad' is, mist hij in Presikhaaf.
Karaciftci ervaart de politie als benaderbaar en vindt dat die 'in grote lijnen' voldoende aanwezig is.
Arend Kroon, die jarenlang in Presikhaaf werkte en er nog vaak komt, vindt de huidige situatie slecht in de wijk. "Als je ziet wat er allemaal gebeurt: de mentaliteit richting elkaar. Als je naar iemand kijkt, heb je al gelijk bonje. Dat hoort niet: laat iedereen in vrede leven." De sfeer wordt volgens Kroon steeds slechter.

'Ingrijpen en hard zijn'

Hij is van mening dat de politie daar niet altijd voldoende bovenop zit. "Ze wachten te lang. Je moet gelijk ingrijpen en hard zijn. Pak ze op en laat het ze voelen."
Karaciftci en Kroon zijn het erover eens dat een actie van de politie als deze, om de wijk in te gaan en contact te maken met de burgers, positief is. "Perfect", vindt Kroon. "Zouden ze vaker moeten doen: elk weekend", besluit hij met een glimlach.

'Best druk met overleggen'

Zelf ervaart Wijnveld de gesprekken tijdens de 'meet and greet' als prettig. Zij zou in haar dagelijkse werk graag meer tijd hebben om 'gewoon door de wijk te fietsen' en meer in contact te komen met bewoners. "We zijn nu best druk met huisbezoeken en overleggen."

Zie ook: