Nieuws

Burgemeester Ede pleit voor 'stakende stemmen' op social media

EDE - Burgemeester René Verhulst van Ede is normaal gesproken druk met zaken als openbare veiligheid en openbaar bestuur. Maar in zijn vrije tijd is hij een fanatiek schrijver. Onlangs heeft hij een nieuwe verhalenbundel uitgebracht waarin hij in twintig korte verhalen over Ede een dieper liggend thema wil aankaarten: de invloed van sociale media.
In zijn verhalenbundel Stakende Stemmen schrijft burgemeester René Verhulst over Ede City. Dat is een digitale webredactie die met ongefundeerde columns en tweets de overheid bestookt. Daarbij liet Verhulst zich inspireren door de complottheorieën die de ronde deden tijdens de coronacrisis.
René Verhulst over zijn Stakende Stemmen
Burgemeester Ede pleit voor 'stakende stemmen' op social media

'Sociale media is de zesde macht'

"Mijn verhalenbundel is natuurlijk fantasie, maar je ziet wat een tweet of complottheorieën teweeg kunnen brengen. Het wantrouwen dat ontstaat. Mensen lezen niet meer, maar op basis van een tweet gebeurt er ineens heel wat. En ik noem dat ook wel de zesde macht, sociale media. De zesde macht, dat zijn wij geworden", zegt Verhulst, verwijzend naar vijf 'andere' machten; wetgevend, uitvoerend, rechterlijk, de media en lobbyisten.
Verhulst merkt dat sociale media ook invloed hebben op de gemeente Ede. "Mensen roepen soms maar wat en daar reageert de overheid weer op. Soms zelfs overtrokken. Nergens worden er zo veel communicatieadviseurs ingezet als in Nederland. Om maar te reageren." Verhulst hoopt dat mensen wat vaker nadenken voordat ze een bericht via sociale media de wereld in slingeren. "Even tot tien tellen kan soms heel verstandig zijn."
De tekst gaat verder onder de foto

Illustratie-duo

Voor de verhalenbundel werkte Verhulst samen met de 19-jarige tweeling Jasper en Martijn Hendriksen. Het illustratie-duo nam de illustraties voor hun rekening. Jasper: "Het was een lang proces, hartstikke leuk. En ook leuk om te zien hoe hij die verhaaltjes schrijft en die cartoons voor ogen heeft. Want hij heeft natuurlijk een plaatje bedacht die wij na moeten maken. Het zijn soms ook de leukste plaatjes die ik zelf nooit had bedacht."