Nieuws

Linda breekt UIT! naar het witte doek

ARNHEM - In Linda breekt UIT! laat Linda zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. Deze week duikt ze in de wereld van 'Go Short' Dat is hét festival voor de korte film in Nederland. Ze ontmoet een van de genomineerde filmmakers op de set en mag een scène spelen in de film Marlon Brando. Haar tegenspeler is Tijn Winters, de hoofdrolspeler van de film. Heeft Linda talent of bakt ze er niks van?
Acteren is een meisjesdroom van mij dus dat ik met een ervaren regisseur mag werken op een filmset is fantastisch. We hebben afgesproken op een drukke kruising in Nijmegen, waar de film zich afspeelt. Ik moet een scène spelen waarin ik overdreven moet acteren midden op straat! Om precies te zijn is een scène waarin ik er achter kom, dat mijn vriend, het bed heeft gedeeld met mijn tweelingzus. Best lastig om dat zo en plein public te doen.
De tekst gaat verder onder de video
De film Marlon Brando heeft inmiddels behoorlijk wat prijzen in de wacht gesleept. Voor de winnaar van Go Short! is er elk jaar het Gouden Hert als prijs. "Een Gouden Hert zou mooi zijn omdat ik daarmee de regio nog meer op de kaart kan zetten", zegt regisseur Vincent Tilanus. Hij is opgegroeid in Nijmegen en is wel klaar met die Amsterdamse stadsbeelden in films. "In onze provincie zijn ook prachtige beelden te schieten. Bovendien ziet het publiek dan ook eens een ander stadsbeeld." Ook zijn acteurs komen uit Nijmegen. Geen gevestigde namen, maar jong talent, namelijk Tijn Winters en Jetske Lieber.
De tekst gaat verder onder de foto's
Jetske Lieber en Tijn Winter in de film Marlon Brando.
Jetske Lieber en Tijn Winter in de film Marlon Brando. © Omroep Gelderland
De scène waarin Linda vriend Cas een klap geeft.
De scène waarin Linda vriend Cas een klap geeft. © Omroep Gelderland
Het filmfestival kent ook pioniers. Productontwerpers Hanneke Klaver en Tosca Schift wonnen vorig jaar de filmpitch. Van het geld maken zij nu hun eerste film Sockmonster. De film gaat over een wasmachine die gedumpt wordt en aanspoelt op het strand. Daar geniet hij volop van zijn vrijheid. De achterliggende boodschap is dat we zuiniger moeten zijn op onze producten en verspilling tegen moeten gaan. De eerste beelden zijn veelbelovend. Het eindresultaat is volgend jaar op Go Short! Nijmegen te zien.
Dit weekend al genieten van onze Gelderse makers? Dat kan in Focus Filmtheater. Zondag 12 september is de prijsuitreiking van Go Short Arnhem.