Instellingen

Sem wil een oorlogsmuseum over de Betuwe

Het rapport van de oma van Sem.
Het rapport van de oma van Sem. © Omroep Gelderland

OPHEUSDEN - Er moet meer aandacht komen voor de oorlogsgeschiedenis in de Betuwe. Dat vindt de 23-jarige Sem Arends. Hij is gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog en heeft al flink wat spullen verzameld.

Zijn verzameling begon bij zijn oma, die de oorlog mee heeft gemaakt. "Vanaf begin oktober is er hard in en om Opheusden gevochten in 1944", vertelt Arends. "Mijn oma woonde toen daar en zat er dus middenin. Ze werd geëvacueerd en kwam later terug in een verwoest dorp." Toen zij terugkwam trof ze een verwoest dorp aan. Bij haar school vond ze echter tussen het puin iets bijzonders. "Toen ze daar ging kijken vond ze haar rapport in de puinhopen."

Bekijk het verhaal van Sem en zijn oma.

Sem (23) wil een oorlogsmuseum over de Betuwe - Oorlogsverhalen

Na de oorlog is het rapportboekje gewoon weer in gebruik genomen. Het verhaal van Sems oma was dé aanleiding voor de interesse. "Daarna koop je eens wat, en dan komt er steeds meer bij."

Het liefst ziet hij dat er een speciaal oorlogsmuseum komt voor de Betuwe. "Daar is weinig over bekend bij het grote publiek, maar eerst heb ik een eigen ruimte nodig."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!